Monday, April 22, 2024

Poporodna telesna vadba služi za krepitev celotnega mišičevja medeničnega dna. Krepitev mišic medeničnega dna predstavlja najboljšo preventivno pred poporodno inkontinenco: tako urina kot blata.


Telesna aktivnost po porodu preprečuje izpadanje maternice, mehurja in rektuma, pri tem pa se krepijo trebušne in hrbtne mišice, ter okrepi cirkulacija.

S telesno aktivnostjo po porodu počakajte vse dokler traja čišča (lohije – krvav izcedek po porodu). Če ste neučakani, pa v tem obdobju izvajajte zgolj vaje, ki zahtevajo položaj na trebuhu. Pri izvajanju vaj na hrbtu in ob istočasnem dvigu nog lahko pride do obstrukcije lohije.

Krepitev trebušnih mišic

Ulezite se na hrbet. Iztegnite noge in jih počasi dvigujte. Iztegnite roke v smeri nožnih prstov, ter se jim poskušajte približati. Nato roke in noge spustite v ležeč položaj. Vajo ponovite štirikrat.

Raztezanje hrbtnih mišic

Usedite se v položaj s prekrižanimi nogami (po turško, ali lotosov cvet). Sprostite ramena in roke, glavo, kolikor vam dopuščajo vratne mišice, nagnite na svoje prsi. Nato glavo vzravnate, ter jo obrnete enkrat v levo, drugič v desno stran. Vajo ponovite štirikrat.

Medenično dno

Ulezite se na hrbet. Kolena pokrčite in potegnite proti oprsju, zadnjične mišice in mišice medeničnega dna močno napnite. Nato iztegnite noge v položaj, kjer kolena ostanejo nežno pokrčena, ter se obrnite v stran. V položaju ostanite vsaj tri sekunde, mišice medeničnega dna naj ostanejo čvrsto napete. Obrnite se še na drugo stran, nato se sprostite. Vajo ponovite vsaj še enkrat.

Vaja za cirkulacijo

Ulezite se na hrbet. V zrak iztegnite roke in noge. Pokrčite kolena in poganjajte ‘pedala’. ‘Kolo’ vozite vsaj deset sekund.

V kolikor dojite bodite pozornost namenite naslednjemu: med telesno vadbo se tvori mlečna kislina, ki se lahko skozi mleko prenese v organizem dojenčka. Presežek mlečne kisline pa je lahko vzrok za nastanek trebušnih krčev ali kolik.

Kategorija:   Novice, Po porodu