Wednesday, April 24, 2024

Raziskovalci iz univerze Gif so pod vodstvom Chisata Nagata, deset let pred vstopom v menopavzo, spremljali zdravje 3.100 žensk.


Telesno aktivnejše ženske (vadba med osmimi in desetimi urami tedensko) so v povprečju za 17% hitreje vstopile v obdobje menopavze. Podobno se je godilo ženskam, katerih prehrana je bazirala na nenasičenih ogljiko-hidratih in ženskam, ki so uživale hrano za zdravo srce. Odstotek, ki je kazal na hitrejši vstop v menopavzo se je v tej skupini žensk ustavil na 15%.

Menopavza je povsem naraven biološki proces pri katerem jajčniki prenehajo izločati jajčeca, v večini primerov pa se to obdobje prične med 41. in 55. letom starosti.

Ženske, ki so sodelovale v raziskavi so bile ob začetku stare med 36-tim in 56-tim letom, okoli 1800 pa jih je v obdobju desetih leti vstopilo v obdobje menopavze.

Čeprav raziskava ne napeljuje na povprečno starost vstopa v menopavzo, odkritje sugerira, da zelo aktivne ženske in ženske, ki se prehranjujejo bolj zdravo, hitreje vstopijo v obdobje menopavze.

Avtorji so pojasnili, da telesna aktivnost znižuje vsebnost estrogenov, kar posledično pomeni hitrejši vstop v menopavzo. Prav iz tega razloga so aktivnejše ženske izpostavljene nižjim vsebnostim estrogena, ki je povezan z nastankom raka na dojki, kar pojasnjuje, zakaj je zgodnja menopavza povezana z nižjim tveganjem nastanka raka na dojki.

Po drugo strani pa ja zgodnji vstop v menopavzo povezan z višjim tveganjem za razvoj bolezni srca in osteoporoze.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Otroci z nižjo porodno težo in avtizem

13 junija, 2012 0