Monday, April 22, 2024

Znanstveniki britanskega Imperial Collegea iz Londona so natančno pregledali respiratorni sistem skoraj 7.000 finskih petnajst in šestnajstletnikov.


Podatki o višini, telesni teži, social-ekonomskem statusu in izobrazbi matere so znanstveniki zbrali iz vprašalnika, ki so ga ženske izpolnile v 12. tednu nosečnosti, ter iz zdravstvenih podatkov zbranih v porodnišnici.

Raziskava je pokazala, da imajo adolescenti, katerih matere so imele pred nosečnostjo prekomerno telesno težo, za 20 – 30% večjo verjetnost za piskanje v pljučih, ki bi lahko bil eden izmed prvih simptomov astme, ali same astme.

Skupno gledano, je vsak dodaten kilogram prispeval k 2,7 do 3,5% višjem tveganju za nastanek astme.

Rezultate raziskave so avtorji objavili v strokovni reviji Journal of Epidemiology and Community Health. Strokovnjaki so še dodali, da rezultati niso v popolnosti dokazali vzročne posledične vezi.

Poudarili pa so, da bi lahko prekomerna telesna teža pred nosečnostjo, zaradi presnovnih in hormonskih sprememb povzročenih s prekomerno telesno težo, vplivala na normalen razvoj ploda.

Strokovnjaki pravijo, da kljub temu ni v popolnosti pojasnjena povezava med prekomerno telesno težo matere in razvoja astme pri otrocih. Ta raziskava je samo še ena na temo, ki poudarja pomen zdrave prehrane.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

V ZDA 9% otrok z ADHD

13 junija, 2012 0