Thursday, May 30, 2024

Telesna teža in nosečnost

Porast telesne teže za več kakor 2 kg na mesec lahko ogrozi zdravje nosečnice in ploda. Pri nosečnici se lahko razvijejo nosečnostni diabetes ali gestoze (otekanje, zvišanje krvnega tlaka), pri plodu pa zastoj v rasti ali prekomerna debelost.


Strije in nosečnost

Pogoste kožne spremembe so strije (na trebuhu, stegnih, prsih – po porodu ostanejo svilnato bele proge) in rjavkaste nosečnostne pege na čelu, licih, sencih.

Otekanje nog in nosečnost

Otekanje nog je pogostejše v zadnjih tednih nosečnosti. Med nosečnostjo so močneje obremenjene ledvice (izločati morajo vse presnovke za nosečnico in otroka) in srce (količina krvi, ki kroži, se poveča za 1 liter).

Prebavne motnje in nosečnost

Zaprtje, spahovanje, zgaga (predvsem zaradi hormonskih sprememb in rastoče maternice).

Slabost in nosečnost

Slabosti se v prvih treh mesecih nosečnosti pojavljajo pri 50–80 % bodočih mamic. Večina slabosti je posledica prilagajanja na nosečnost.

Bolečine v križu

Bolečine v križu so zelo pogoste proti koncu nosečnosti. Maternica, ki nosi plod, je povečana, visi na svojih vezeh na križu. Če je trebušna stena, ki ji daje oporo spredaj, oslabela, se maternica povesi naprej in navzdol in pojavijo se bolečine v dimljah, križu, medenici.

Sorodni članki: 

Naslednji prispevek

Tvegano uživanje marihuane v nosečnosti

13 junija, 2012 0