Wednesday, May 29, 2024


Tek, hitra in nordijska hoja, plavanje, ter fitnes imajo zdravju in splošnemu občutku boljšega razpoloženja številne pozitivne učinke. Telesna aktivnost je zagotovo varen način za zdravo prihodnost.

Telesna aktivnost ni samo trend, temveč potreba. Moderen način življenja s pomanjkanjem gibanja povzroča številne zdravstvene težave, od bolečin v križu pa vse do težav s kardiovaskularnim sistemom. Malo je poklicev, ki zahtevajo fizično aktivnost in gibanje. Glede na vaš način življenja izberite najbolj primerno obliko vadbe.

Tai chi proti stresu

Prvotno je bil Tai chi borilna veščina, danes se z njo borimo proti novemu sovražniku, utrujenosti in stresu. Pomaga tudi pri izgubi odvečnih kilogramov, upočasnjeni borilni gibi pa zagotovo znižujejo stres.

Številne raziskave so pokazale, da Tai chi znižuje stres, nervozo in krvni tlak. Izboljšuje imunski sistem in ščiti pred virusi.

Sprehod proti depresiji

Samo pol ure hitre hoje ima pri zdravljenju depresije boljše učinke kot jemanje antidepresivov. 156 ljudi je šestnajst tednov preizkušalo to sprostitveno metodo, depresija pa se je vrnila samo pri 8% sodelujočih. Hoja dviguje energijo in popravlja razpoloženje.

Plavanje proti PMS

Za premagovanje ali lajšanje simptomov PMS strokovnjaki priporočajo fizično aktivnost, ki povečuje izločanje estrogenov. Več kot 150 simptomov, telesnih sprememb in sprememb v obnašanju je povezano s PMS, kar je verjetno razlog, da se ženske v tem obdobju ne ukvarjajo s telesno aktivnostjo.

Proti razdražljivosti, pogoste prijateljice PMS, se lahko uspešno borite s plavanjem. Plavanje sprošča in pomirja telo. V fazi, ko je vsebnost estrogenov nižja plavajte intenzivneje, ko se menstrualna krvavitev pojavi priporočam manjšo intenzivnost.

Joga proti glavobolu

Nekateri ameriški zdravniki smatrajo, da joga kot ena najbolj znanih in najbolj popularnih vzhodnih veščin in terapij, lahko zmanjša glavobol.

Celo 75% vseh glavobolov povzročata mišična napetost v predelu vratu in slaba drža. Ljudje s privzdignjenimi rameni in slabo držo, ter z navado držanja glave naprej, zaradi napetosti mišic pogosto trpijo za glavoboli.

Njim se priporoča redno prakticiranje joge, ki jih ne bo samo rešila glavobolov, ampak jih bo prisilila v pravilno držo.

Tek proti bolečinam v mišicah in sklepih

Večina verjetno misli, da tek škoduje sklepom. Razmislite še enkrat. Rekreativen tek, seveda pravilen in reden, občutljive sklepe varuje pred bolečinam in poškodbam.

Raziskave so potrdile, da imajo odrasli rekreativni tekači 25% nižjo verjetnost nastanka bolečin v mišicah in sklepih, nižja je verjetnost pojave artritisa. Ključna je seveda doslednost. Tecite redno. Vaše okostje, mišice, sklepi in tetive se bodo kmalu navadili na vsakodnevno poskakovanje.

Pilates prosti bolečinam v hrbtu

Številni fizioterapevti priporočajo pilates, saj se tako najlažje okrepijo mišice, ki podpirajo hrbtenico. Bolečine v hrbtenici in križu so povezane z nepravilno držo, izbrana vadba pa krepi muskulaturo celega telesa, s poudarkom na posturalnem mišičevju, oz. mišicah, ki so odgovorne za držo telesa.

Raztezne vaje bodo preprečevale bolečine in popravile držo. Pilates je odlična vadba za rekonvalescente, ki se vračajo po poškodbah ali težjih boleznih.

 

Preberite še:

Pilates

Joga

Aikido

Tai či čuan

Hujšajmo s tekom

Plavanje v nosečnosti

Kategorija:   Nasveti, Novice