Friday, March 29, 2024

1. teden nosečnosti


Razmišljate o nosečnosti?


Nosečnost se meri od prvega dne zadnje menstruacije in ne od dejanske zanositve, ker nimajo vse ženske menstrualnega cikla, ki traja 28 dni.

Vaša zadnja menstruacija se je ravnokar pričela in če ste pritrdilno odgovorili na prvo vprašanje je čas, da si naredite načrt verjetne ovulacije. Pri tem uorabite koledarček ovulacije. Če imate cikel na 28 dni (kar ga ima 10%-15% vseh žensk) boste zanosile v tretjem tednu.

V kolikor se niste držale priporočil, da je folno kislino smiselno jemati vsaj tri mesece pred načrtovano nosečnostjo, je sedaj skrajni čas, da si jo v lekarni nabavite. Opustite vse »grde« razvade, kot so: alkohol, cigareti (škoduje tudi pasivno kajenje), poživila…
 

2. teden nosečnosti


Približuje se čas vaše ovulacije, ki se bo verjetno zgodila konec tega ali naslednji teden. Vaše jajčece je godno za oploditev le 24 ur, semenčice pa so lahko dejavne tudi 72 ur, preden propadejo. Bodite aktivni! Jejte čim bolj zdravo in uravnoteženo hrano. Prenehajte tudi z jemanjem kakšnih zdravil, oz. se posvetujte s svojim zdravnikom.
 

3. teden nosečnosti

Tukaj se vaša nosečnost dejansko začne. Vaše jajčece se sreča s semenčico in združena pričneta potovanje do maternice, kjer se embrio oz. zarodek ugnezdi v steno maternice.
 

4. teden nosečnosti


Zarodek je velik nekje 1 milimeter. Vaše telo se pričenja odzivati na spremenjeno stanje. Verjetno boste opazile, da vas pričenjajo boleti prsi, da vas pogosto tišči na vodo, da se vaše razpoloženje hitro menja… Vse to so lahko prvi znaki, da vam je uspelo.

Zarodek izloča hormon imenovan humani gonadotropin, zaradi česar vam je izostala tudi menstruacija.

Preko vaše krvi zarodek že dobiva hrano.
 

5. teden nosečnosti

Vaš otroček je videti kot drobcen mehurček prozorne barve. Celice zarodka se delijo na tri različne sloje iz katerih se bodo formirala pomembnejša tkiva (kosti, koža, živčni sistem, ter prebavila).
 

6. teden nosečnosti

Otroček v vas pridno raste. Velik je med dvema in štirimi milimetri. Velikost zarodka se meri od temena glavice do zadnjice. V tem tednu je že viden razvoj glavice, ločijo se že rokice in nogice (čeprav še niso razvite), vidijo se temne oči, vidi se tudi bitje srca. Glede na to, da so notranji organi v fazi razvoja je zarodek izredno občutljiv na razne viruse, bakterije, droge…, ki lahko preko posteljice pridejo do njega. Mnoge nepravilnosti se pojavijo ravno v fazi razvoja od šestega do desetega tedna.

7. teden nosečnosti

Konec sedmega tedna bo embrio velik nekje 11-13 mm in ga je lahko videti preko ultrazvoka. V tem obdobju zarodek hitro raste in vse bolj izrazito se vidijo oči, konec tedna se pojavijo stopala. Najpomembnejši organi kot so srce, jetra, ledvice, ščitnica in trebušna slinavka so na svojem mestu.
 

8. teden nosečnosti

Prstke še vedno povezuje tanka kožica. Zarodek se je pričel gibati, okostje je oblikovano in zarodek je čedalje bolj podoben človeškemu bitju. Jajčna vrečka je izginila, ker preko popkovnice prejema hranljive snovi in kisik. Maternica je v tem času enaka velikosti pomaranče.
 

9. teden nosečnosti

Zarodek je velik nekje 23 milimetrov. Preko ultrazvoka se še ne da ugotoviti ali pod srcem nosite deklico ali dečka. V primeru dečka se vidijo zametki penisa. V tem obdobju vam lahko postaja vse bolj slabo in jutranja slabost se lahko prelevi v celodnevno slabost. V tem primeru predlagamo da jeste velikokrat po malem.

10. teden nosečnosti

Zarodek je velik nekje 31 milimetrov in težek okoli 4 gramov. Premika že roke in noge. Preko hormonov, ki po krvi prihajajo do zarodka je sposoben zaznati vaše čustveno razpoloženje. Zato poskušaje pozabiti na vse tegobe, ki vas morebiti tarejo. Vsi deli telesa so na mestu in sedaj se le še razvijajo dalje. Verjetnost, da bi se razvile posamezne nepravilnosti so vse manjše, vendar to še ne pomeni, da niso več mogoče in, da lahko mirno uživate alkohol, cigarete, droge… Paziti se morate skozi celo nosečnost.

11. teden nosečnosti

V tem obdobju vašega otročka ne imenujemo več zarodek ampak plod, ki pa je čedalje bolj dejaven vendar njegovih gibov še ne morete občutiti.
 

12. teden

Največja nevarnost za spontani slav je mimo. Plod je velik med 5 – 6 centimetrov in težak 14 gramov. Velikost ročic bo počasi postala sorazmerna glede na ostale dela telesa, nogice pa bodo še nekoliko zaostajale v razvoju. Otroček bo začel proizvajati urin in ga tudi izločati v plodovnico. Počasi bodo vaše slabosti ponehale.
 

13. teden


Plod je že zelo dejaven, izteguje prstke in običajno ni pri miru dlje kot četrt ure. Velik je nekje od 65-78 milimetrov, tehta pa okoli 23 gramov.
 

http://youtu.be/_2MFFzldkYQ

Sorodni članki:


 

Kategorija:   Nosečnost, Prvo trimesečje
Naslednji prispevek

Nosečnost po tednih 3. trimesečje

13 junija, 2012 0