Tuesday, June 6, 2023
13 junija, 2012

Tenoreksija – nova odvisnost zahodne civilizacije

By 0 417 Views
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Po rezultatih nedavne raziskave se kar polovica odraslih Britancev počuti bolj zdrave, če imajo vsaj malce zagorelo polt. Povprečni Britanec je v lanskem letu zapravil kar 40 funtov mesečno za obiske solarija in kozmetične pripravke, namenjene porjavitvi.
Tenoreksiki so ljudje, ki pri vzdrževanju zagorele polti nekoliko pretiravajo.
"Če je od zadnjega obiska solarija minilo že 3 dni in se zjutraj pogledam v ogledalo, se sama sebi zdim bleda. Preprosto moram biti zagorela, saj to močno vpliva na moje razpoloženje," pravi Mandy Sherwin.
Začetnik omenjenih trendov je bila Coco Chanel, ki je leta 1923 na nekem križarjenju malce preveč časa prebila na soncu. In tako je, še preden se je dobro zavedla svojih dejanj, sprožila nov modni trend.
"Bledi ljudje izgledajo kot da bi jim nekaj manjkalo. Videti so sivi, izčrpani in bolni. Z njimi se sploh ne morete družiti," pravi Devon Garwandoe. Zdravnik ji je sicer priporočil, da naj ne zahaja v solarij več kot enkrat tedensko, česar se tudi drži, vendar pa mora občasno, ko je videti preveč bleda, vseeno uporabiti malce kreme za porjavitev.
Zdravstveni delavci pa po drugi strani še vedno vztrajno opozarjajo, da lahko pretirano obiskovanje solarija podvoji tveganje za kožni rak. Samo v Veliki Britaniji vsako leto za kožnim rakom zboli 70.000 ljudi, 2.000 pa jih tudi umre. Pri večini je najpogostejši vzrok bolezni prepogosto obiskovanje solarija.


Komentarji
Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Nad virus HIV tudi z algami

13 junija, 2012 0