Monday, March 4, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Terme Čatež: Indijanska vas

By 0 925 Views


 

Daleč iz Britanske Kolumbije, ki leži na zahodni kanadski obali, se je ob privolitvi škrata Čateža, v tišino čateškega kampa naselilo pleme Haida. Na obrežju jezera, po katerem se lahko popeljemo s pravim kanujem, so postavili slikovito Indijansko vas v kateri predstavljajo svojo bogato kulturo in legende.

V vasi, kjer domuje petindvajset pravih indijanskih šotorov (tipiji), vsak je opremljen s štirimi posteljami, priročno kuhinjo in jedilnico, smo pri opravljanju dnevnih opravil zmotili prijazne indijance, ki so nas povabili na veselo druženje, spoznavanje njihove kulture in njihovega načina življenja.

Med vsakodnevnim vrvežem v vasi polni Totemov so nam Indijanci zaupali, da je vas postavljena v za njih tako pomembnih petih tematskih krogih.

Prvi vodni krog predstavlja žensko. Prvo življenje na zemlji je vzklilo v morju, prav tako se intrauterino življenje prične v ženski. Šotori, v katerih so živeli ribiči in ženske, so poslikani z vodnimi živalmi.

Drugi krog predstavlja zemljo. Na šotorih so upodobljene živali: srnjad, konji, medvedi in seveda bizoni, ki so plemenom omogočali preživetje v naravi. Z njihovih kož so šivali oblačila, ter izdelovali šotore. V zemeljskem krogu so prebivali lovci.

Na šotorih tretjega, zračnega kroga, so upodobljeni motivi ptic in kačjih pastirjev. Šotori v zračnem krogu so obarvani v različne nianse modre barve, ki predstavlja nebo in rdeče, ki ponazarja sončni vzhod in zahod. V zračnem korgu so živeli sveti ljudje, ki so bili povezani z nadnaravnimi silami.

Četrti krog je krog ognja. Ob ognju so se Indijanci zbirali pri različnih obredih. Pri Indijancih je bil ogenj posebnega pomena, verjeli so da zbližuje ljudi, zato so se ob njem zbirali, družili in plesali. Prevladujoča barva v tem krogu je rdeča in ponazarja ogenj. Na šotorih so upodobljeni sonce in bizonove lobanje, pri nekaterih plemenih pa tudi podoba črnega panterja – simbola ognja.

Peti krog je krog geometričnih simbolov. Ta ponazarja naravne stvari in občutja indijancev prenešena v simbole (krog = sonce, trikotnik = gore, cik-cak = voda, križ = mož, križ s krogom = žena…)

Prav na koncu vasi je prostor namenjen igri in druženju malih »indijančkov«, ki bodo s pomočjo veščih animatorjev širili obzorja, spoznavali indijanski svet, naravo in življenje.

Tempo in način življenja sta nas zaradi vse bolj natrpanega in zahtevnega delavnega urnika, hote ali ne hote, želeli ali ne, skoraj neopazno odrinila od naših otrok. V lastnem pregorevanju se njihovi igri preredko pridružimo in igranje zavestno prepuščamo otrokom samim. Stanje v katerem smo se znašli zadevo samo še poslabšuje.

Prijazni Indijanci bodo na otroška lica zarisali vesel nasmešek, nas pa vsaj za trenutek potegnili iz vlaka vsakodnevnih problemov. Pridite, poskusite in doživite, ne bo vam žal. In še to, po besedah poglavarja so v vasi dobrodošli tudi »kavbojci«.  

Hawk, napisal sem!