Thursday, May 30, 2024

Ko pa v obzir vzamemo visoko rizičnega prvega otroka se verjetnost tveganja PTSM pri materah poveča skoraj osemkrat, trdijo južnokorejski znanstveniki.


V Južni Koreji vse več otrok visokega tveganja potrebuje nego v enoti neonatalne intenzivne nege. On-line izdaja revije Journal of Perinatology piše, da za PTSM trpi okoli 7% mater terminskih otrok, incidenca PTSM pri materah otrok visokega tveganja pa je kar 44%, poudarjajo znanstveniki.

Za boljše razumevanje poteka PTSM pri materah visoko rizičnih otrok, kot tudi dejavnikov, ki bi lahko predvideli tveganje, so raziskovalci zbrali podatke psiholoških vprašalnikov 130 mater otrok, hospitaliziranih v enoto neonatalne nege, ter 53 mater iz kontrolne skupine. Podatke so beležili mesec dni, tri mesece in leto dni po porodu.

Pogostost PTSM pri materah otrok ‘neonatalne’ skupine je bila 25%, simptomi PTSM pri materah iz kontrolne skupine pa so bili prisotni pri 9% žensk.

Tesnoba je bila povezana z diagnozo PTSM, najnižji odstotek PTSM pa je bil diagnosticiran pri prilagodljivih ženskah, ki se nikoli prej niso srečale s samimi simptomi PTSM. Tesnoba je bila najpogosteje diagnosticirana pri materah z obstoječimi simptomi PTSM in je bila 7,6 krat pogostejša pri materah visoko rizičnih otrok.

Naslednji prispevek

Dojenje in levkemija

3 junija, 2015 0