Saturday, April 13, 2024

Strokovnjaki hvalijo velike potenciale testa, vendar so še leta oddaljeni od razvoja testa za široko uporabo.


V tem trenutki ni na voljo testa, s katerim bi lahko zanesljivo odkrili bilo katero obliko raka na jajčnikih ali raka na endometriju, ki napadajo notranjo maternično steno.

Znanstvene ekipe se že leta trudijo odkriti test, ki bi tumorje odkril že v zelo zgodnji fazi razvoja in tako pripomogel k uspešnejšemu zdravljenju bolezni.

»PAP test ima na incidenco raka na materničnem vratu neverjetno pozitiven učinek,« pravi Andrea Myers iz Dana-Farber instituta za rak, ki je tudi spisala uvodnik raziskave objavljene v reviji Science Translational Medicine.

»Pomanjkanje enako učinkovitih preiskav za ženske, ki so izpostavljene večjemu tveganju raka endometrija in jajčnikov, je pospešilo interes za razvoj testov s katerimi bi lahko s pomočjo genskega zapisa in specifičnih mutacij, identificirali te oblike karcinomov,« je dejala.

»Že v zelo zgodnji fazi bolezni smo brez lažno pozitivnih rezultatov uspeli odkriti 100% endometrijskih karcinomov in 40% tumorjev na jajčnikih,« je dejal Luis Diaz, onkolog na Johns Hopkins University, ki je raziskavo tudi vodil.

Za omenjenimi karcinomi letno zboli 70.000, od tega boj z boleznijo izgubi 23.500 Američank.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Na nogah namesto na stolu?

11 januarja, 2013 0