Saturday, April 13, 2024

Trenutno se za postavljanje diagnoze uporablja invazivna metoda, ki jo imenujemo laparoskopija, pri novem hitrem in natančnem testu pa operacija ni potrebna.


Tehnika, ki so jo razvili na Univerzi v Sydneyu in Univerzi Mu’tah v Jordanu, vključuje biopsijo pri kateri s površine maternice (endometrija) vzamejo majhen vzorček tkiva.

Nato se vzorec podvrže testu pri katerem se potrjuje prisotnost živčnih vlaken, s čimer se postavi skoraj 100% diagnoza endometrioze.

Dr Moamar Al-Jefout, docent reproduktivne medicine na omenjeni jordanski univerzi je dejal, da je test prisotnosti živčnih vlaken varen in natančen diagnostični način odkrivanja endometrioze.

»Biopsija endometrija je zagotovo manj invazivna od laparoskopije, test pa bo skrajšal čas, ki je sedaj potreben za postavljanje diagnoze, ter omogočil učinkovitejše načrtovanje operativnega, ali neoperativnega zdravljenja,« je še dodal.

Raziskava, ki bi glede na to, da je bolezen prisotna pri 4-10% ginekoloških pacientk in da ima endometriozo kar 60% žensk, ki se zdravi za neplodnostjo, lahko zanimiva mnogim ženskam, piše strokovna revija Human Reproduction.

Naslednji prispevek

Umetna oploditev napreduje

13 junija, 2012 0