Sunday, April 21, 2024
VRSTA PREISKAVE  KDAJ SE OPRAVI KAKO POTEKA
 Nuhalna svetlina med 11. in 14. tednom Ultrazvočni pregled s pomočjo katerega se ocenjuje debelina kožne gube na otrokovem vratu. Izvid pokaže le verjetnost za kromosomsko napako (Downov sindrom)
 Dvojni hormonski test med 11. in 14. tednom Preiskava krvi za količino dveh kromosomov. Opravi se z računalniška analiza vsebnosti hormonov na podlagi materine starosti in višine nosečnosti. Odkrivajo verjetnost kromosomskih napak.
Četvorni hormonski test  med 14. in 20. tednom Preiskava krvi za količino štirih hormonov. Opravi se z računalniška analiza vsebnosti hormonov na podlagi materine starosti in višine nosečnosti ter na podlagi slabega razultata nuhalne svetline. Odkrivajo verjetnost kromosomskih napak. Ni primerno za večplodne nosečnosti.
 Aminocenteza od 16. tedna dalje Skozi trebušno steno z iglo odvzamejo vzorec plodovnice v kateri so celice ploda. Izvid zanesljivo kaže ali ima otrok Downov sindrom ali katero drugo kromosomsko napako. Razvojne napake se s tem testom ne odkrivajo.
 Pregled hormonskih resic od 11. tedna dalje S pregledom dela posteljice (hormonskih resic) ugotavljajo Downov sindrom in druge kromosomske nepravilnosti.
 Kordocenteza od 20. tedna dalje Iz popkovnice odvzamejo vzorec krvi za ugotavljanje kromosomskih nepravilnosti, infekcije ali krvne bolezni.

 


 

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Vaš dojenček v 2. mesecu nosečnosti

13 junija, 2012 0