Thursday, February 9, 2023
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 2.5]
VRSTA PREISKAVE   KDAJ SE OPRAVI  KAKO POTEKA
 Nuhalna svetlina  med 11. in 14. tednom  Ultrazvočni pregled s pomočjo katerega se ocenjuje debelina kožne gube na otrokovem vratu. Izvid pokaže le verjetnost za kromosomsko napako (Downov sindrom)
 Dvojni hormonski test  med 11. in 14. tednom  Preiskava krvi za količino dveh kromosomov. Opravi se z računalniška analiza vsebnosti hormonov na podlagi materine starosti in višine nosečnosti. Odkrivajo verjetnost kromosomskih napak.
Četvorni hormonski test   med 14. in 20. tednom  Preiskava krvi za količino štirih hormonov. Opravi se z računalniška analiza vsebnosti hormonov na podlagi materine starosti in višine nosečnosti ter na podlagi slabega razultata nuhalne svetline. Odkrivajo verjetnost kromosomskih napak. Ni primerno za večplodne nosečnosti.
 Aminocenteza  od 16. tedna dalje  Skozi trebušno steno z iglo odvzamejo vzorec plodovnice v kateri so celice ploda. Izvid zanesljivo kaže ali ima otrok Downov sindrom ali katero drugo kromosomsko napako. Razvojne napake se s tem testom ne odkrivajo.
 Pregled hormonskih resic  od 11. tedna dalje  S pregledom dela posteljice (hormonskih resic) ugotavljajo Downov sindrom in druge kromosomske nepravilnosti.
 Kordocenteza  od 20. tedna dalje  Iz popkovnice odvzamejo vzorec krvi za ugotavljanje kromosomskih nepravilnosti, infekcije ali krvne bolezni.

 


 

Komentarji
Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Vaš dojenček v 2. mesecu nosečnosti

13 junija, 2012 0