Sunday, April 21, 2024

Znanstveniki iz Michiganske univerze so pri 600 ženskah, štirinajst let spremljali vsebnost hormonov FSH in inhibina B, ki stimulirajo ženska jajčeca. Potrdili so, da vsebnost teh hormonov znatno pade pet let pred prihodom menopavze. Ali to pomeni, da so iznašli način točnega prihoda menopavze, ki bi lahko ženkam pomagal pri načrtovanju zadnjega leta svoje plodnosti?


Avstralski znanstveniki pravijo da ne in poročajo, da še vedno ne moremo natančno predvideti, kdaj se bo reproduktivni ciklus pri ženskah končal, piše avstralski News.

Kot primer zmote ameriških kolegov navajajo, da se je del raziskave osredotočil na spremljanje sprememb v vsebnosti hormona AMH, ki je poznan prediktor plodnosti. Američani trdijo, da je znižanje vrednosti tega hormona v ženskem telesu, pokazatelj prihoda menopavze v približno petih letih.

»Naše izkušnje pravijo, da je mogoče da jajčnikom prične primanjkovati jajčec, vendar to ne pomeni, da bo menopavza prišla v petih letih. Lahko se zgodi prej, ali kasneje,« odgovarjajo avstralski kolegi, ki jih je vodil Michael Chapman predstavnik vodilne avstralske klinike za neplodnost IVF.

Kombinacija vseh treh pokazateljev, pa je vseeno dokaj zanesljiv indikator pripravljenosti ženskega reproduktivnega sistema.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Nespečnost povezana z rakom na dojkah

13 junija, 2012 0