Sunday, May 26, 2024

Postopek preimplantacijske genetske diagnostike (Pre-implementation genetic diagnosis, PGD) sestavlja odstranitev ene ali dveh celic embria, ki se testirajo za abnormalnosti in bolezni.


V veliki raziskavi objavljeni v strokovni reviji Human Reproduction, v kateri je sodelovalo 581 otrok ne starejših od dveh mesecev, se je postopek pri enoplodni nosečnosti prikazal za nenevarnega.

No v primeru večplodne nosečnosti, pa lahko test okoli poroda poveča tveganje smrti fetusa.

Profesorica Inge Liebares, ki je na Univerzitetni bolnišnici v Bruslju vodila raziskavo pravi: »Stopnja perinatalne smrtnosti otrok rojenih iz večplodnih nosečnosti je tako visoka, da zahteva tako previdnost kot dolgotrajno spremljanje.«

Znanstveniki so mnenja, da iz te raziskave ni moč izvleči zaključek o diagnostičnem testiranju, vsaj je v njej sodelovalo premalo otrok.  

Liebaresova je dodala, da raziskovalci ne morejo pojasniti, zakaj je smrtnost po omenjenem diagnostičnem testu tako visoka.

V članku profesor Joe Leigh Simpsona iz ameriške univerze Florida International Universty trdi, da je postopek preimplantacijskega genetskega diagnosticiranja varen.

Naslednji prispevek

Anomalije Mullerjevih vodov

13 junija, 2012 0