Thursday, June 20, 2024

V nosečnosti je seveda prva skrb varnost za vas in vašega otroka. Informacije bodo koristne za vse, ki že imate tetovaže in za vse, ki se z njimi spogledujte.


Varnost

Poskrbite da bo studio v katerem se izvaja tetoviranje opremljen z:

·         Ustreznimi operativnimi dovoljenji in licencami

·         Umetnik mora med posegom vedno nositi rokavice

·         Studio mora biti opremljen z avtoklavnim sterilizatorjem

·         Studio mora zadostiti higienskemu minimumu

·         Vse igle in dodatki so namenjeni enkratni uporabi

·         Pigmentna sredstva, barve in črnila morajo biti sterilno zaprta

V kolikor že po opravljenem postopku podvomite o sterilnem postopku opravite krvni test za hepatitis, HIV in sifilis.

Tetoviranje med nosečnostjo: skrbno premislite

Glavna skrb tetoviranja v nosečnosti je usmerjena v zdrav in pravilen razvoj ploda, najpogosteje iz naslova okužb z virusom hepatitisa B in HIV. Čeprav je tveganje resnično zelo majhno, pa vam svetujemo, da se tetoviranju med nosečnostjo odpoveste in nanj počakate na obdobje po porodu.

Raziskava o varnosti kožnih barvil, ki se uporabljajo za tetoviranje v korelaciji z razvojem ploda še ni bila narejena. Bežen pogled na deklaracijo kaže, da bi lahko kemikalije v barvilih ovirale fiziološko organogenezo ploda v prvih dvanajstih tednih nosečnosti, vendar tveganja zaenkrat niso znana, kot tudi ne tveganja na preostanek nosečnosti.

Mogoče ste se slišale, da nosečnice s tatujem na epiduralnem predelu ne morejo prejeti epiduralne analgezije, vendar tveganj z nobeno raziskavo do sedaj še niso potrdili. Do sedaj so vse raziskave potrdile, da anesteziologi pri nosečnicah s tatuji na hrbtu z epiduralno analgezijo nimajo težav.

Kot sem že omenil, je tveganje z okužbe zelo majhno, vendar obstaja in se lahko teoretično na otroka prenese tudi z dojenjem. Konec koncev je odločitev vaša, vendar priporočamo, da poseg opravite po končanemu dojenju.

Kaj pa kana poslikava telesa v nosečnosti?

Stoletja so ženske v Egiptu, Indiji in predvsem Bližnjem vzhodu svoj nosečniški trebušček v tretjem tromesečju obogatile s kana poslikavo. Njihove legende namreč pravijo, da kana dekoracija nosečniškega trebuščka prinaša varen porod in srečnega otroka.

Začasna naravna kana je seveda različne vrste in različnih barv izločenih iz številnih naravnih plodov: oranžna, rdeča, rjava, opečnata, čokoladna, kavna, cimetova… Rok trajanja kana poslikave je približno med enim in štirim tednom. Naravne, neoporečne kana barve ni v črni barvi, zato se ne pustite zavesti. Črna kana ni primerna za vsakogar, če ste noseči ali ne. Vsebuje namreč para-fenilendiamin (PPD), ki povzroča opekline, mehurje in različne kožne reakcije, ki lahko trajajo tudi več mesecev. Zelo težko jih je diagnosticirati in zdraviti.

 

Naslednji prispevek

Pogosti zapleti večplodnih nosečnosti

12 avgusta, 2014 0