Thursday, May 30, 2024

Sekundarna neplodnost ali nezmožnost zanositve po prvem otroku je veliko pogostejša kot si morda mislite in predstavlja kar 60% primerov neplodnosti. Sekundarna neplodnost je posebej pogosta pri ženskah, ki se za svojega drugega otroka odločajo v poznih tridesetih ali pri zgodnjih štiridesetih letih, ko ženska plodnost že strmo pade.


Še preden se odločite za medicinsko intervencijo ne pozabite, da je možnost spočetja pri zdravih parih v vsakem ciklu zgolj 20 – 25%, kar pomeni, da obstaja slabih osemdeset odstotna verjetnost neuspešnega prizadevanja spočetja. V vrsticah, ki sledijo, bom predstavil nekaj dejavnikov, ki povzročajo sekundarno neplodnost, ter nekaj nasvetov kako se lahko v tem primeru odzovete še pred samim obiskom ginekologa ali reproduktivnega endokrinologa.

Starost

Plodnost je tesno povezana s starostjo vsake posameznice, in reprodukcijska zmožnost spočetja po 35. letu starosti hitro peša. V kolikor ste od omenjene starosti mlajše je povsem normalno, da se za uspešno spočetje trudite od šestih mesecev do leta dni. Če v tem obdobju niste uspešni, se pogovorite s svojim ginekologom, ki vas bo napotil k specialistu za plodnost. Ženske starejše od 35 let morajo strokovno pomoč poiskati po treh do šestih mesecih neuspešnega prizadevanja, starejše od 38 let že po treh mesecih, pri starejši od 40 let pa je čas še toliko bolj pomemben dejavnik, saj je biološka ura že precej glasna. Podobno je tudi pri moških, saj kakovost sperme, količina in morfološka pravilnost spermijev po štiridesetem letu močno pade. Približno 35 – 40% težav s plodnostjo izhaja iz slabše kakovosti partnerjevih spermijev.

Zdravje

Še predno se zaradi težav s sekundarno neplodnostjo oglasite k zdravniku si odgovorite na naslednja vprašanja:

·         So vaše prehranjevalne navade prave za dobro reproduktivno zdravje?

·         Je vaša indeks telesne teže v priporočenih mejah?

·         Se odrekate pitju kave, čajev in kofeinskih napitkov?

·         Ste se odrekli kajenju in pitju alkohola?

·         So življenjske navade vašega moža zdrave?

V kolikor ste na kakšno vprašanje odgovorili nikalno, lahko že z zelo malo odrekanje dosežete večjo verjetnost uspešnega spočetja. Včasih težave s plodnostjo povzroča že previsoka vsebnost kofeina, pomanjkanje določenih hranil ali pomanjkanje spanca. Enako velja za vašega partnerja: preveč popitega piva vpliva na kakovost sperme, zato je dobro, da tudi mož oz. partner pred obiskom specialista osvoji nekaj bolj zdravih življenjskih navad.

Strokovna pomoč

V kolikor ni očitnih razlogov za težav s plodnostjo (z drugimi besedami – starost obeh pod 35 let, normalen menstrualni cikel) se obrnite k pomoči vašega ginekologa. Navedite morebitne spremembe, ki so vas doletele po prvi nosečnosti in morebitno vplivajo na težave s spočetjem – npr. jemanje določenih zdravil, ki lahko vplivajo na vaš menstrualni cikel; težave med prvo nosečnostjo in porodom povezane s poškodbami maternice.

Na podlagi anamneze bo zdravnik lahko postavil hipotezo morebitnih težav s spočetjem. Če težava izvira iz naslova jemanja zdravil, se je da dokaj hitro in enostavno rešiti.

Testiranja za domačimi štirimi stenami

Kaj pa če ginekolog predlaga pomoč strokovnjaka za zdravljenje neplodnosti, vi ali vaš partner pa zanjo še niste pripravljeni? V lekarni (spletni ali stacionarni) lahko kupite domače teste s katerim preverite svojo ali partnerjevo plodnost. Za moške obstaja test za merjenje koncentracije in gibljivosti spermijev – mogoče bo za partnerja domač test bolj sprejemljiv in manj stresen kot test v medicinskem laboratoriju. Za ženske obstaja domači test, ki tretji dan menstruacije meri vsebnost FSH (folikel stimulativni hormon). Višja vsebnost FSH je simptom, ki kaže, da ga vaše telo težje proizvaja, ter da je verjetnost izločanja jajčeca veliko težja.

Domači testi seveda niso 100 odstotni in zagotovo ne morejo diagnosticirati vse težav, ki povzročajo sekundarno neplodnost, so pa dobro izhodišče za posvet s strokovnjakom.

Kako se boste odločili na koncu je povsem vaša osebna stvar, ki pa pogosto vodi na dolgo pot. V idealnem primeru pa vas ta dolga pot nagradi z drugo nosečnostjo.

 

Kategorija:   neplodnost, O neplodnosti
Naslednji prispevek

Neplodnost in kiropraktika

6 avgusta, 2014 0