Thursday, May 30, 2024

Nega kože in popka sta ozko povezani. Infekcija se lahko prenaša iz kože na popek in obratno, s popka na kožo. Zelo pomembno je, da se koža in popek poskušata vzdrževati suha. Vlažna koža je odlično mesto za razvoj mikroorganizmov. Za nego popka se najpogosteje uporablja lekarniški alkohol, nanos pa je za dojenčka neboleč.


Če popka ne negujemo pravilno, se pravi ne sterilno in nestrokovno, lahko povzročimo naslednje povsem nepotrebne zaplete:
 

Vlaženje popka ali blenoreja

Za vlaženje popka je značilno nabiranje krvavega sekreta v predelu popkovne rane. Sicer se rana popka rada vlaži, vendar v primerih, ko stanje traja dlje obstaja verjetnost razvoja mikroorganizmov, vlaga pa preprečuje normalno celjenje rane.

Zdravljenje blenoreje je učinkovito in se izvaja s pogostejšim alkoholnim čiščenjem. Če se popkovna rana dolgo vlaži njeno celjenje pa ne napreduje, je zaradi morebitne komunikacije popkovne rane in trebušne votline potrebno poiskati pomoč pediatra.
 

Gnojno vnetje (omphalitis, omfalitis)

Ta okužba nastane kot posledica infekcije z mikroorganizmi, najpogosteje s stafilokokom. Rana se vlaži, kasneje se iz nje priteče gnojna in krvava sluz. Okoli popka se pojavi rdečica, dojenčka pogosto prizadenejo visoka telesna temperatura, izguba apetita in bruhanje.

Zdravljenja se je potrebno lotiti takoj in otroka odpeljati v najbližji zdravstveni dom, kjer se poleg terapije z antiseptiki vzame bris rane in po rezultatih določi primerna antibiotična terapija.
 

Granulom popka

Na površini popka se pojavi majhen izrastek granulacitnega tkiva. V nekaterih primerih se pojavi v obliki majhne gobice. Krvavitve so redke. Granulom je potrebno večkrat na dan oskrbeti z raztopino antiseptikov, najbolje z alkoholom ali jodovo raztopino. Če je granulom na popku, se je potrebno posvetovati z pediatrom.
 

Popkovna kila

Na mestu kjer izpade štrcelj pogosto ostane nezaceljena trebušna stena (nepopolno zaraščanje). Popkovna kila (hernia umbilicals) nastane kot posledica motnje zaraščanja na predelu popkovnega prstana. Kilno vrečico ustvarja potrebušnica (peritoneum), ki se je čvrsto zarasla ob kožno brazgotino umbilikusa. Pogosteje se pojavi pri prezgodaj rojenih otrocih. Odprtina otipamo kot prstan, njegova velikost pa varira od nekaj milimetrov, do treh centimetrov. V kilni vrečici je lahko tanko črevo ali omentum. Vračanje te kile je lahko, ukleščenje je izjemno redko. Večina umbilikalnih hernij do 0.5 cm spontano izgine v prvih nekaj mesecih. V kolikor je prstan velik med 0,5 do 1,5 cm se spontana ozdravitev pričakuje nekje do četrtega leta starosti. Večje kile pa se redko spontano zaprejo.

Če se popkovna kila veča, se uklešči in otroku povzroča težave se je potrebno posvetovati s pediatrom. Običajno se ta kila operira nekaj mesecev po rojstvu.

Obstajajo tudi kile srednje trebušne linije t.i. hernie linee albe. V kolikor se defekt linee albe nahaja iznad popka, jo imenujemo supraumbilikalna hernia. V tem primeru kilna vrečica ni adherirana na kožo in se za razliko od popkovne hernije ne zapre spontano. Pred drugim letom starosti je potreben operativni poseg. Če odprtino deli fibrozen trak, lahko ta vrsta kile nastane istočasno z umbilikalno hernijo. Odprtino sredinske linije med popkom in prsnim košem imenujemo epigastrična hernia. Za to kilo je značilno, da nima vrečice. Zdravljenje je izključno kirurško.

 

Reference

Preberite še:

Nega popka

Dojenčkova koža

Hidrokela

Kolike

Zdravje dojenčka

Kategorija:   Novice, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Zgodaj v zakon, hitrejša ločitev?

13 junija, 2012 0