Monday, April 22, 2024

 


Dobro se spomnim noči in verjetno prijatelj lekarnar tudi, ko sem ga ob pol enih zjutraj vrgel iz postelje in zahteval antibiotike za ženo, ki se ji je zaradi hipertermije že pošteno bledlo. Na srečo je visoka temperatura kmalu izginila, črpalka niti dojenček Jaka pa zamašenih mlečnih kanalov nista uspela izčrpati, zato sem moral po več kot tridesetih letih ponovno dojiti in tako pomagati, da so se mlečni kanali ponovno sprostili. Ženina trma je po nekaj tednih premagala njen obup, jok in solze, dojenje je steklo, Jaka je pričel pridobivati na teži…
 

Kako nastane mastitis

Mastitis je bakterijska okužba mlečnih žlez. Pri dojiljah se najpogosteje pojavi v prvih treh do štirih tednih po rojstvu otroka. Razpoke na bradavičkah so mesto skozi katero vstopijo bakterije. Razpokice nastanejo zaradi oslabljenega materinega organizma ali kot posledica zamašenih mlečnih kanalčkov. Razpokice lahko nastanejo tudi kot posledica nepravilnega dojenja, vdrte bradavice ali zelo ravne bradavičke. Infekcija nastane in se širi iz bradavice do mlečnih žlez in kanalčkov. Okužba se prične na ranjeni bradavički, ki se imenuje ragada, najpogostejši povzročiteljici mastitisa pa sta bakteriji stafilokok in streptokok.
 

Simptomi

Trda, otečena, ter zelo boleča dojka z napeto in rdečo kožo so zagotovo prvi vnetni simptomi. Najpogosteje se pojavijo na eni, lahko pa generalizirajo na obe dojki. Poleg tega se pojavi že omenjena visoka telesna temperatura in splošno slabo stanje celotnega organizma.
 

Prepolne dojke

Prenapolnjenost dojk in mastitis imata nekaj stičišč, zato se nekatere matere ustrašijo čisto po nepotrebnem. Kmalu po porodu se pred popolno vzpostavitvijo laktacije pogosto pojavi prenapolnjenost dojk. Zdravstveno stanje mater ni ogroženo, prenapolnjenost pa se pogosto pojavi na obeh dojkah. Mastitis pa je vnetje dojk, ki zahteva zdravniško zdravljenje.

 

Oskrba prenapolnjenih dojk

Prenapolnjenost dojk se zdravi z rednim dojenjem, prejemanjem toplih oblog in masiranjem dojk pred samim dojenjem. Po končanem dojenju se na doječi dojki izčrpa ostalo mleko. Na ta način se vzpodbuja laktacija in preprečuje zastoj mleka v mlečnih kanalčkih. Prav ostanek mleka je odlično sredstvo za kolonizacijo bakterij, ki povzročajo nastanek mastitisa. Če pa v dojki ne obstaja okužba, pa ostanek mleka ne pogojuje nastanek mastitisa.
 

Zdravljenje mastitsa


Pri mastitisu je najbolje začasno prenehati z dojenjem, ni pa nujno. Mati mora z intenzivnim praznjenjem dojke, poleg antibiotične terapije, dojke masirati. V kolikor okužba povzroči formiranje abcesa v podkožnem tkivu je potrebna kirurška intervencija. Razpočeno tkivo na bradavičkah pa se po vsakem dojenju zdravi s kortizonskimi kremami, običajno ne dlje kot dva dni.

Udobje življenja nas je pripeljalo tudi do tega, da se mnoge mlade mamice ob prvih najmanjših težavah, dojenju enostavno odpovejo. Postal sem imun na številne neumne izgovore na temo dojenja, ki jih poslušam ali prebiram vsak dan. Kot sem napisal v uvodu, koliko solz in joka je bilo potrebno, da je dojenje končno steklo. Verjamem, da bi mnogo mater ob težavah obupalo že po prvih dveh dneh, ženina trma pa je bila enostavno močnejša. Po rojstvu Kaje in Bora je dojenje steklo povsem spontano, Vanja pa je kasneje sama priznala, da je Jaka k dojki pristavljala povsem napačno.

Pozitivne vplive dojenja na zdravje otroka in matere lahko prebiramo iz vsakodnevnih raziskav. Če vam je že malo mar za vaše zdravje, pa pomislite vsaj na zdravje vašega otroka. Iz konteksta lahko izvzamem samo matere, ki so bile zaradi težkih distocijskih porodov prikrajšane za laktogenezo mlečnih žlez.

 

Preberite še:

Najpogostejša vprašanja o dojenju

Obkladek za lajšanje mastitisa

Očetje pomagajte pri dojenju

Mastitis in nega dojk

Mastitis

Distocijski porod

Še več o dojenju….

Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Prekomerno uživanje alkohola povzroča karcinom

13 junija, 2012 0