Friday, July 19, 2024

Vzrok je pogosto v podedovanem pomanjkljivem uravnavanju krvnega tlaka, premalo gibanja ali premalo hranljivih snovi, ki poživljajo krvni tlak. Večinoma so žile slabotne ali pa so stene žil premalo napete.


Prenizek krvni tlak pa ima lahko tudi vzroke, ki jih lahko ugotovi le zdravnik, npr. okužbe, pomanjkanje krvi, organske bolezni.

Znaki, ki kažejo na nizek krvni tlak, so utrujenost, mlačnost, potreba po spanju, občutljivost na vreme, pomanjkanje zbranosti, mrzli udje, omotičnost, bleda koža in glavobol. Športne dejavnosti, kot so gimnastika in vaje za vzdržljivost, pospešujejo krvni obtok. Prav tako kopeli, še zlasti izmenjujoče se hladno-vroče kopeli ter prhe in masaže. Hipotonikom (ljudem s prenizkim krvnim tlakom) pomaga nekoliko bolj slana hrana. Natrij v kuhinjski soli veže vodo, s tem poveča prostornino krvi v telesu in s tem krvni tlak. Natrij poleg tega poveča napetost žilnih sten, žile nekoliko zoži in na ta način vzpodbudi krvni tlak.

O prenizkem krvnem tlaku lahko govorimo pri vrednostih 110/80 mm živega srebra pri moških in 100/80 mm pri ženskah. Zelo vitki ljudje imajo pogosteje prenizek tlak kot tisti z zmerno težo. Nedvoumen znak je omotičnost pri hitrem vstajanju. To lahko preprečujemo z rednim gibanjem, kopelmi in uravnoteženo prehrano.

Kombinacija bioaktivnih beljakovin (izdelki iz soje, stročnice) in vitamina C spodbuja delovanje žlez, pa tudi simpatični vegetativni (volji nepodvrženi) živčni sistem, oži žile ter spodbudi srce in krvni obtok.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Oralna kontracepcija in nosne alergije

13 junija, 2012 0