Monday, July 15, 2024
28 julija, 2019

Težke noge in krčne žile med nosečnostjo

By 0 1290 Views

Številne nosečnice se srečajo z nadlogo težkih nog in krčnimi žilami. Krčne žile so lahko popolnoma nemoteče, lahko pa so vir mnogih bolečin.


 

Kako pride do nastanka krčnih žil?

Nosečniški hormoni poskrbijo za načeloma večjo raztezanje in širitev krvnih žil, prav tako se po celotnem krvožilnem sistemu v času nosečnosti pretaka veliko več krvi. Rastoča maternica povzroča vedno večji pritisk na krvne žile kar pripelje do oslabitve krvnega pretoka in posledično krčnih žil ter občutka težkih nog. Težke noge med nosečnostjo so sicer popolnoma naraven in normalen odziv telesa. Stranski učinek težkih nog povzroči tudi otekanje stopal kar je razlog, da nosečnice nosijo večjo številko čevljev, številne tudi podporne hlačne nogavice.

Krčne žile so tudi na splošno veliko bolj prisotne pri ženski populaciji, pojavljajo pa se na zadnji strani meč in notranji strani nog. Krčne žile so modrikaste, nabrekle, vijugaste ali zasukane površinske vene, ki za razliko od arterij bogatih s kisikom, prenašajo kri, ki ima malo kisika, nazaj do srca. Pojav je dedno pogojen, nastanejo pa lahko predvsem zaradi pomanjkanja gibanja, preveč sedenja ali stanja. Nosečnost v naraščanju noge še dodatno bremeni, kar pri ženskah nagnjenih h krčnim žilam lahko pripelje do nastanka krčnih žil.

Kaj lahko naredite, da se izognete tem nevšečnostim?

Na prvem mestu učinkovitih proti učinkov je masaža nog, ki se je skušajte čim privoščiti v čim večjih količinah. Tudi na delovnem mestu poskrbite za razteg in preteg nog, priporočeno je tudi, da uporabite mehkejši stol in ne sedite prenizko. Izogibajte se savn in vročih kopeli. Med tuširanjem uporabite raje mlačno ali malenkost hladnejšo vodo in jih namakajte v smeri od stopal navzgor. Tudi sončenje ni priporočljivo saj močno razširi vene.

Med počitkom imejte noge rahlo dvignjene, zelo učinkovite pa so tudi kompresijske nogavice, ki zmanjšajo možnost nastanka krčnih žil. Poslužujte se pohodov in plavanja, ter poskrbite za udobno obutev, ki naj ne vključuje visokih pet.

 

 

 

 

 

 

 

Kategorija:   mama, zdravje
Naslednji prispevek

Se otroka loteva škrlatinka?

7 avgusta, 2019 0