Thursday, June 20, 2024

Šumenje v ušesih je med nosečnostjo, torej v času fizioloških, hormonskih in psihičnih sprememb, dokaj pogost pojav. Intenzivnost šumenja oz. zvonjenja v ušesih se razlikuje po teži simptomov in barvi zvoka. Pojavi se lahko v obliki piskanja, zvonjenja, šumenja in brenčanja.


V nosečnosti pa je najpogostejša oblika šumenja v ušesih t.i. pulzirajoč tinitus, ki se pojavi v sinhronizaciji z bitjem srca. Med nosečnostjo se obstoječi simptomi še okrepijo.

Nosečnost je obdobje številnih telesnih in hormonskih sprememb, ki lahko povzročijo prihod tudi te nadležne slušne motnje. V večini primerov simptomi nekaj tednov po porodu spontano izginejo.

Šumenje v ušesih pa je zvesti spremljevalec stresa, zato naj bo zdravljenje med nosečnostjo pod skrbnim nadzorom osebnega zdravnika ali ginekologa. Tinitus lahko sprožijo tudi zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka v nosečnosti (preeklampsija, eklampsija).  Skupaj z višjim stresom narašča tudi intenzivnost simptomov. V tem primeru lahko šumenje izničite s poslušanjem glasbe preko slušalk, ki uspešno prikrije primarni zvok. Na ta način se lahko uspešno spoprimete tudi z nespečnostjo, ki je v nosečnosti dokaj pogosta.

Pri hujših oblikah vas bo zdravnik napotil k strokovnjaku, ki s posebno napravo (generator belega šuma, white noise) za nekaj časa ustavi nadležno šumenje. Zvočni impulzi nimajo negativnih stranskih učinkov na razvoj in rast ploda.

Najbolj zanesljiva metoda za lajšanje simptomov tinitusa pa je zagotovo sprejetje zdravega načina življenja. Simptome oz. pojavnost šumenja v ušesu lahko zmanjšamo tudi z:

Med nosečnostjo vedno prvo pomislimo na zdravje ploda, zato se pred samo terapijo o lajšanju simptomov oz. zdravljenju tinitusa pogovorite z vašim zdravnikom ali ginekologom.

Naslednji prispevek

Tveganje po prezgodnjem porodu

7 aprila, 2015 0