Tuesday, July 16, 2024
Nekategorizirano
26 februarja, 2020

Tipične težave drugega trimesečja nosečnosti

By 0 994 Views

Prvo trimesečje je znano po jutranji slabosti, ki pa žal ni edina nevšečnost, ki jo prinese nosečnost. V drugem trimesečju se namreč nosečnice spopadajo z zaprtostjo, vetrovi in zgago.


Misel, da je z koncem jutranje slabosti, najhujše mimo je žal napačna. Vsako trimesečje prinaša nove izzive, ki pa so za vsako nosečko različno težavni. Drugo trimesečje slavi predvsem po težavah z zaprtostjo, vetrovi in zgago, kar pa se da relativno hitro odpraviti.

Dobra prehrana in absorbcija hranilnih snovi je predvsem pomembna v času nosečnosti, saj je ključnega pomena za razvoj ploda. Predvsem v obdobju drugega trimesečja pa se nosečke srečujejo s prebavnimi problemi. Za prebavne motnje so krivi hormoni, ki so v času nosečnosti v povečani količini, in med drugim povzročajo sproščanje mišic v prebavilih, ki pa so ob povečanju telesne teže še pod dodatno obremenitvijo.

Povečana raven hormonov lahko vpliva na redkejše odvajanje blata, v veliko primerih pa se pojavijo tudi intenzivne bolečine pri veliki potrebi. Krivec slednjega je lahko železo, ki je pogosto vključen v prehranske dodatke nosečnic. Najbolj varna in hkrati tudi hitra rešitev zaprtosti je sprememba prehrane v smeri, da zaužijete večjo količino vlaknin. Slednje najdete v sadju, zelenjavi in polnozrnatih žitih. Pomembno je tudi pitje vode in zadostna telesna aktivnost. Da se znebite vetrov pa se izogibajte gazirani pijači, mlečnim izdelkom, stročnicam, brokoliju, cvetači in zelju. Pri prehranjevanju si vzamite več časa in jejte počasi, saj se boste tako izognili goltanju zraka, kar vpliva na težave z vetrovi.

Tipična težava drugega trimesečja je tudi zgaga, ki se je lahko izognete tako, da izpustite mastno, ocvrto in pekočo hrano. Obroki so naj zmerni in ne v prevelikih količinah, prav tako je priporočljivo, da se jim izognete pred spanjem.

V drugem trimesečju nastopijo številni neprijetni simptomi, ki načeloma niso nevarni. Vsekakor pa je potrebna pozornost, saj se lahko takšni znaki prevesijo v resnejše težave. Takrat je čas za zdravniško pomoč.