Friday, February 23, 2024
11 septembra, 2020

To naj bo prvi hišni ljubljenček za vašega otroka

By 0 3052 Views

Če ste starši in je vaš otrok star toliko, da že sam govori, je vprašanje “lahko dobim psa/mačko/hrčka? Prosiiiiim?” skoraj neizogibno. Vsak starš se slej ko prej sreča s trenutkom, ko si otroci zaželijo domačo žival. V glavnem je to dobro, saj se naučijo sobivanja z živalmi, pridobijo občutek za odgovornost in čut, kako poskrbeti za druge. Vendar se morate tudi vi zavedati, da je dela veliko – ne glede na to, kakšno domačo žival boste izbrali.


Če ste v svoji mladosti že imeli hišne ljubljenčke, potem marsikaj že veste. Vseeno pa je treba pred impulzivnim nakupom/posvojitvijo marsikaj premisliti. Prvi hišni ljubljenček za vašega otroka ne sme biti prezahteven. Otrok se lahko obveznosti ustraši in jih zanemarja, na koncu pa vse skupaj pade na vaša pleča. Imeti hišnega ljubljenčka je velika odgovornost, saj gre navsezadnje za živo bitje, ki je skoraj povsem odvisno od vas. Kaj torej izbrati?

1. Majhna ptica

Obstaja ogromno vrst najrazličnejših ptic, ki lahko vašemu otroku na zabaven način predstavijo svet živali. Kanarčki ne zahtevajo veliko pozornosti od vas, če se odločite za dva, pa bosta se odlično zaposlila tudi drug z drugim. Vse ptice potrebujejo redno čiščenje kletke, skrb za svežo hrano in vodo, igrače za zaposlitev ter dovolj prostora, da lahko tudi letijo. Majhne ptice ne marajo nenadnih nepričakovanih zvokov ali gibov, zato so morda nekoliko bolj primerne za mirnejše ali starejše otroke.

2. Hrček, morski prašiček ali miška

Verjetno najbolj klasična izbira domače živali za otroka. Ne potrebujejo ogromno pozornosti, njihove nujne potrebe so hrana, voda, čista in udobna kletka ter kolo za telovadbo. Majhen glodalec se lahko socializira le z nekaj minutami pozornosti na dan. Previdni morate biti, da vam ali vašemu otroku ne pobegnejo, saj so hitri in iznajdljivi.

3. Riba

Še en primer pogostega prvega hišnega ljubljenčka. Ribe so lahko izjemno čudovite živali, ki ne zahtevajo veliko pozornosti. Vaš otrok lahko obenem razvija kreativno žilico in opremlja akvarij po svojem okusu.

4. Starejši pes ali mačka

Čeprav se boste ob pogledu na sladke pasje ali mačje mladičke stopili, morate razmišljati razumno. Mlade živali ponavadi niso primerne za prvega hišnega ljubljenčka za majhnega otroka. Zahtevajo namreč veliko potrpežljivosti, doslednosti in pravilne vzgoje, sicer se lahko sobivanje s takšno živaljo prelevi v pravo nočno moro. Starejši psi in mačke so tudi bolj tolerantni do manjših otrok, hkrati pa vzgojeni, zato boste otroka lažje naučili, kako se skrbi zanje.

To je idealen hišni ljubljenček glede na tvoj horoskop

 

Kategorija:   otrok, Vzgoja