Friday, December 8, 2023
28 novembra, 2022

To so najbolj priljubljene vrste meditacije

By 0 552 Views

Beseda “meditacija” v resnici označuje zelo raznolike vadbe, ki imajo zelo različne cilje in zelo različne rezultate. Večino meditacij lahko v osnovi razdelimo na tri tipe glede na to, kaj med meditacijo počnemo.


 

  1. Koncentrativne metode meditacije

Pri tej metodi gre za koncentriranje na nekaj, čemur posvetimo vso našo pozornost. EEG meritve kažejo, da so takrat opazni zelo močni možganski valovi Beta in Gama, značilni za intenzivne miselne napore. Gre za meditacije, osnovane na ponavljanju manter, vizualiziranju, kontroliranju dihanja ali osredotočanja na nek zunanji predmet (npr. opazovanje plamena sveče).

  1. Nepristransko spremljanje

Med najbolj popularne ta hip spadajo zagotovo tehnike čuječnosti. Te povečajo Theta valove, ki so sicer značilni za spanje, dremanje ali introspekcijo, pri tej vrsti meditacije pa gre za to, da opazujemo, kako mislimo o nečem, kar nam omogoča sprostitev in distanco do predmeta mišljenja. Misli pustimo, da same plovejo, kamor jih pač zanese. S takšnimi metodami se urimo v ravnodušnem opazovanju svojih misli in čustev, s čimer poskušamo spremeniti naš odnos do njih.

  1. Trancendiranje misli

Tu lahko najdemo različne oblike transcendentalne meditacije, katere glavni cilj je sproščanje napetosti s pomikanjem globje v zavest s pomočjo ponavljanja mantre. Kljub temu pa to ni enaka vrsta meditacije kot (budistično) mantranje, pri katerem pozornost koncentrativno usmerjamo na mantro samo; pri transcendentalni meditaciji gre za transcendiranje miselne aktivnosti (ki se sicer med meditacijo lahko pojavlja, a je stanje zavesti ob tem drugačno). Tovrstne meditacije vzbujajo intenzivne Alfa valove, sicer značilne za stanje umirjene notranje budnosti.

Kategorija:   Nasveti