Thursday, February 22, 2024
3 maja, 2021

To so najbolj primerna hišna opravila za otroke glede na njihovo starost

By 0 702 Views

Da je otrok dobro vzgojen, samostojen in skrben, seveda mora doma kdaj poprijeti za delo in se lotiti gospodinjskih opravil. Če nočete majhnih razvajenčkov, ki kasneje zrastejo v večje razvajence, je treba začeti že zelo zgodaj. Ampak kdaj je pravi čas, da otroka seznanite s hišnimi opravili? In kakšna hišna opravila so primerna za vašega otroka glede na to, koliko je star? Preberite v spodnjem članku.


Izjemnega pomena je, da otroka postopoma navajate na gospodinjska opravila. Morda bo lažje, če to pokažete skozi igro in ste pri opravljanju gospodinjskih opravil tudi sami dobre volje. Tako bo otrokova izkušnja pozitivivna, gospodinjskih opravil pa ne bo dojemal kot nujno zlo.

Katera so torej najbolj primerna hišna opravila za otroke glede na njihovo starost?

Otroci, stari od 2 do 3 leta:

Že pri tej starosti lahko začnete otroka spoznavati z najbolj enostavnimi hišnimi opravili. Ko se neha igrati, ga navajajte, da za seboj pospravi igrače. Če imate doma hišnega ljubljenčka, lahko vaš otrok pomaga pri pripravi obroka za hišnega ljubljenčka. Seveda pod vašim nadzorom. Lahko vam pomaga sortirati oblačila, časopis ali knjige, brisati prah …

Otroci, stari od 4 do 5 let:

Svojega otroka lahko pri teh letih naučite zalivati rože sprazniti smeti, pobrisati prah. Zelo dobro je tudi, da se otrok čimprej nauči, da je treba zjutraj pospraviti posteljo. Tako vzpostavi vsakodnevno rutino in smisel za red.

Otroci, stari od 6 do 8 let:

Toliko stari otroci lahko pospravijo svojo sobo in vzdržujejo red v njej.  Lahko vam pomagajo počistiti tla, zlagati posodo iz pomivalnega stroja in oblačila iz pralnega stroja. Zaželeno je tudi, da jih navajate preprostejših kuhinjskih del in da so si sposobni sami pripraviti zajtrk. Če vašega otroka veseli kuhanje, ga lahko naučite tudi pripravo nekaterih enostavnejših jedi na štedilniku. A seveda pod nadzorom.

Otroci, stari od 9 do 12 let:

Pri teh letih so nekateri otroci že zelo samostojni, drugi nekoliko manj. Praktično ni hišnega opravila, ki ga vaš otrok pri teh letih ne bi mogel opravljati, a vendar bodite pozorni na to, da imate pri tem otroka kljub vsemu pod nadzorom.

Kategorija:   otrok, Vzgoja
Naslednji prispevek

Kdaj je pravi čas za prvi mobilni telefon?

4 maja, 2021 0