Monday, July 15, 2024
24 januarja, 2022

To so najbolj zdrave vrste oreščkov

By 0 1396 Views

Oreščki so živilo, ki ima ogromno pozitivnih lastnosti na zdravje in telo. Katere lastnosti so to in katere vrste oreščkov so najbolj zdrave?


Orehi so tista vrsta oreščkov, ki so gotovo bolj znani pri nas. Že v starih časih so se pogosto znašli na jedilniku: v gibanici, potici, štrukljih ali kakšni drugi jedi. Sveže oluščena orehova jedrca nižajo raven holesterola v krvi. Linolna in omega-3 maščobna kislina zavirata nastajanje krvnih strdkov. Poleg tega omega-3 maščobna kislina dokazano blaži težave pri revmatoidnem artritisu in srbečici ter luskanju kože. Priporočajo jo bolnikom, ki okrevajo po bolezni in imajo oslabljen tek.

Indijski oreščki so bogati s cinkom, železom in magnezijem. Veljajo za najbolj zdrave oreščke, saj znižujejo holesterol in varujejo srce. So temeljna sestavina pri pripravi bolj zdravih sladic, predvsem presnih tort.

Mandlji imajo podobne pozitivne učinkovine na telo kot orehi. Znižujejo raven holesterola v krvi in tako zmanjšajo tveganje za koronarno bolezen srca, saj so bogat vir vitamina E. Sodijo med najbogatejše rastlinske vire kalcija.

Lešniki vsebujejo približno enako količino vitamina E kot mandlji, poleg tega pa še veliko vitamina B1 in B6. Vsebujejo 60 % nenasičenih maščob. S svojo pozitivno sestavo varujejo srce in dihala. Ženskam se še posebno priporočajo, ker blažijo simptome PMS-ja in zavirajo nastanek raka dojk, v nosečnosti pa prispevajo k zadostni količini folne kisline. Pozitivno vplivajo na možganske funkcije, kot je spomin.

Kategorija:   zdravje
Naslednji prispevek

Ali veste, kako preprečiti vnetje dlesni?

19 januarja, 2023 0