Wednesday, July 17, 2024
6 aprila, 2022 SPONZORIRANA OBJAVA

To so po mnenju mamic najboljši copatki za malčke!

By 0 1522 Views

Otroško veselje, živahnost in radovednost ne pozna meja. Ker jim želimo zagotoviti brezskrbno otroštvo in zdrav razvoj, se številne mamice znajdejo v neprestanem iskanju primerne otroške obutve. Mi smo se podali v raziskovanje otroških copat – kakšni otroški copati so najboljši in najudobnejši, in kako se znajti v poplavi ponudbe.


Z udobnimi in kvalitetnimi copati poskrbimo, da je otrokom med igranjem v zaprtih prostorih prijetno in udobno. Nudijo dodatno plast zaščite ter jih zlahka obujejo ter sezujejo.

Nekateri fantje in dekleta nočejo nositi nogavic, zato so copati v tej situaciji odlična alternativa, hkrati pa copati nudijo vašemu otroku dodatno podporo pri hoji.

KAKO SE RAZVIJAJO OTROŠKA STOPALA?

Otrokova majhna, ljubka stopala so zelo mehka. Na otroškem stopalu lok še ni izrazit – namesto tega je raven. Lok se najprej začne oblikovati, ko se dojenček počasi začne učiti hoditi.

Ko se dojenček začne premikati ali hoditi po različnih površinah in preizkušati različne gibe, se začne razvoj stopalnih mišic in ravnotežja. Idealno bi bilo, da bi dojenčki hodili bosi oz. le če je zelo hladno, da nosijo copate s tankim, prožnim podplatom.

Dolžina otroškega stopala se skozi leta bistveno spreminja:

  • Od 0 do 2 let noga zraste približno 2 centimetra na leto —> stopalo je treba meriti vsaka 2 meseca, da zagotovite, da se copati pravilno prilegajo.
  • Od 3 do 5 let noga zraste približno 1,5 centimetra na leto—> stopalo je treba meriti vsake 3 mesece.
  • Od 6 do 11 let stopalo zraste približno 1 centimeter na leto—> stopalo je treba meriti vsakih 6 mesecev.

Otrok prvič doseže svojo odraslo velikost čevljev v začetku najstniških let – pri dekletih je to okoli 12 leta, pri fantih pa okoli 14 leta.

KATERO OBUVALO IZBRATI?

Kakšne copatke boste izbrali za vašega otroka, je odvisno od tega, na kakšni površini vaš otrok preživlja svoj čas in kako aktiven je. Na primer, če je vaš dom opremljen s talnimi ploščicami brez talnega gretja, bodo noge vašega malčka najbolj tople in čiste v dobrih usnjenih copatih.

Če izberete copate s podplatom, ki ne drsi, lahko preprečite zdrs in padce. V idealnem primeru mora biti podplat mehak in prožen; to omogoča, da se pravilno prilega otrokovemu stopalu in pomaga podpirati njegov razvoj.

Ko se otroci igrajo, se njihova stopala pogosto začnejo potiti – zato boste želeli izbrati copate, ki so narejeni iz zračnih materialov. Mednje spadajo bombaž, volna in tudi usnje.

Seveda pa je najpomembnejši faktor izbire copat izbira prave velikosti. Prsti nikoli ne smejo biti stisnjeni skupaj, predel pete pa mora nuditi dobro podporo.

KATERO VELIKOST NAJ IZBEREM ZA OTROŠKE COPATE?

Ste vedeli, da 9 od 10 otrok nosi copate, ki so jim premajhni?

Če otrok nosi premajhne ali prevelike copate, lahko povzroči morebitno neusklajenost stopal ali poškodbe drže.

Ko kupujete otroške copate, se torej prepričajte, da je približno 5 do 10 milimetrov daljši od samega stopala – tako boste prepričani, da bodo prsti imeli dovolj prostora za gibanje.

KATERI COPATI SO NAJBOLJŠI ZA MOJEGA OTROKA ZA POLETNE DNI?

Tudi v vročih dneh ne želite, da bi se otrokove noge potile. Zato kot najboljši material za otroške copate priporočamo naravno usnje ali visokokakovosten naravni bombaž.

Usnje je naraven material, ki diha, kar pomeni da svež in suh zrak prihaja v copate, medtem ko vlažen zrak odhaja ven. Poleg tega so usnjeni copati bolj trpežni in zdržijo dlje, nenazadnje pa se tudi lažje čistijo.

Bombaž na drugi strani pa je lahek, zračen in absorbira odvečno vlago – kar pomeni, da preprečuje znojenje in vonjave. Poleg tega je to naravno vlakno še posebej dobro za kožo in nudi izjemno udobje.

KATERI COPATI SO NAJBOLJŠI ZA MOJEGA OTROKA ZA ZIMO?

V času zime si otrokove noge zaslužijo udobne in predvsem tople copate. Obutev Fajfar je izdelana v Sloveniji ter narejena iz najkakovostnejših materialov: naravnega usnja, ovčjega krzna, volne, tekstila, filca, goveje kože.

V njihovi ponudbi so raznovrstni copati za otroke, ki jih priporočajo tudi za zimsko obutev, v katerih vašemu otroku ne bo hladno.

KATERI COPATI SO NAJBOLJŠI ZA OTROKE, KI SO NAGNJENI K POTENJU STOPAL?

Če so copati izdelani iz sintetičnih materialov, bodo otrokove noge še posebej nagnjene k potenju. Zato je najbolje izbrati par otroških copat, ki so narejeni iz visoko kakovostnih, zračnih materialov, kot bombaž, volna ali usnje.

Volna naravno uravnava temperaturo stopal, ujame vlago in jo odvaja stran od stopala. To pomeni, da bodo noge vašega otroka suhe in brez neprijetnih vonjav.

ČEMU SE NAJ IZOGIBAMO?

Čeprav so vam na prvi pogled všeč, se vedno izogibajte petam na otroških podplatih. Ne samo, da je otrokom težko hoditi v petah, otežujejo tudi pravilen razvoj stopal. Ko gre za otroške copate, se držite ravnih in celih podplatov.

Poiščite raven in močan podplat, saj bo to zagotovilo oprijem in preprečilo, da bi vaš otrok zlahka zdrsnil na gladkih površinah. Podplati morajo biti dovolj čvrsti in debeli, da ščitijo stopala pred bolečinami in poškodbami, vendar mora biti podplat tudi prožen, da se bo upognil s stopalom.

Ko najdete copate, ki se prilegajo in so primerno oblikovani za otroška stopala, dovolite svojim otrokom izbiro svojih copat. Za boljšo nakupovalno izkušnjo bo zagotovo poskrbelo že to, da otroci izberejo barvo ali dizajn, ki jim je všeč, med copati, ki se dobro prilegajo in so primerni za rastoče noge.

Naj bodo tudi otroci vključeni v izbiro copat, le na voljo jim dajte tiste prave.

Kategorija:   otrok