Sunday, May 26, 2024
11 junija, 2019

TO SO STVARI, KI JIH MORATE VEDETI PREDEN SE VKRCATE NA LETALO!

By 0 1123 Views

Nosečke lahko z letalom potujejo do 37. tedna nosečnosti. Daljši leti sicer ne predstavljajo nekega izrecnega problema, obstaja pa nekaj načinov kako si pot olajšati in potovati čim bolj udobno.


Potovanje z  letalom bi naj bilo najbolj ugodno med 14. in 28. tednom nosečnosti, čeprav je varno leteti tudi prej in po tem.

Preden se odpravite na letalo, na spletni strani letalske družbe preverite, do katerega tedna nosečnosti lahko letite in od katerega tedna naprej potrebujete zdravniško potrdilo. S seboj vedno vzemite materinsko knjižico. Pri letalski družbi Adria npr. lahko brez dodatnih spričeval potujete do 37. tedna nosečnosti. Po 37. tednu nosečnosti pa za potovanje z letalom potrebujete zdravniško potrdilo, ki mora biti izdano največ sedem dni pred datumom potovanja in s katerim zdravnik potrjuje, da potovanje vaši nosečnosti ne bo škodovalo. Nekatere letalske družbe zahtevajo tako potrdilo že okoli 28. tedna nosečnosti v primeru, da letite v Afriko. Letovanje je odsvetovano po prvih sedmih dneh od poroda.

Pomembno je tudi, da si zagotovite sedež ob prehodu, predvsem zaradi lažjega dostopa do toalet in samega prehoda, kjer se lahko malce sprehodite in pretegnete.

Varnostni pas si pripnite pod trebušček in za letenje izberite udobna oblačila. V primeru dolgih letov priporočajo tudi obutev kompresijskih nogavic za večji krvni obtok.

Ob vkrcanju na letalo si vzemite čas. Na pričetku vkrcavanja je največja gneča, čakanje v vrsti, veliko potnikov ima pri sebi velike torbe, s katerimi vas ob dvigovanju lahko ponesreči dregnejo ob trebuh. Vsemu temu se izognete, če se vkrcate med zadnjimi potniki. Sploh če gre za daljši let, je dobro, da ste čim več časa zunaj, ko se lahko še gibate.

Vsekakor pa je pred vsakršnim poletom priporočljiv posvet s svojim ginekologom!

Kategorija:   mama, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Težke noge in krčne žile med nosečnostjo

28 julija, 2019 0