Thursday, July 18, 2024
19 aprila, 2020

To so zelišča, ki vam lahko pomagajo pri dojenju

By 0 1345 Views

Vpliv zelišč na dojenje je ljudsko znanje, ki se je v preteklosti prenašalo iz roda v rod. Znani učinki so  porast mlečne zaloge, olajšanje nabreklosti dojk, zdravljenje mastitisa in drugih zapletov pri dojenju. Vpliv na dojenje lahko dosežemo z zdravili, ki spodbujajo nastajane mleka, lahko pa poiskusimo isti cilj doseči z zelišči. Vse te sestavine farmakološkega ali rastlinskega izvora imenujemo galaktogogi. Delujejo direktno ali indirektno na izločanje hormonov, ki kontrolirajo laktacijo.


Najbolj znan galaktogog je Sabljasti triplat, bolj znan pod imenom Grško seno. Ima sestavine, ki zvišujejo količino mleka, ter tudi nastajanje znoja. Stranski učinki so lahko: blaga vrtoglavica, diarea, prebavne motnje. Priporočajo se tri kapsule dnevno. Najvišja dnevna doza je 6g. Grško seno ima izrazit vonj, če ga uporabnica ne zazna na koži, ga jemlje premalo. Možna je navzkrižna reakcija z arašidi. Najbolje deluje v kombinaciji z Benediktinko.

Benediktinka stimulira boljši pretok krvi skozi žlezno tkivo dojke. Deluje tudi kot diuretik in naravni antibiotik.  Opisani nezaželeni učinki so večja možnost poporodne krvavitve. Uporablja se v čajih za doječe matere, v obliki kapsul ali zeliščnih tinktur.

Sladki janež deluje kot estrogen. Plodovi janeža v obliki vodnega poparka so primerni za uporabo v nosečnosti ter v času dojenja. Razen alergijske reakcije nezaželenih učinkov ni.

Šatavari je vrsta beluša, ki vsebuje estrogen. Izhaja iz Indije in se v ljudski medicini porablja za obnovitev ženskih reproduktivnih organov. Lahko stimulira nastajanje prolaktina. Nezaželeni učinki so: kašelj, izcedek iz nosu, lahko deluje kot odvajalo. Največkrat se uživa v obliki čaja.

Navadni komarček je začimbnica, ki izvira iz jugozahodne Azije. Vsebuje estrogen v manjših količinah. Ima zelo prijeten, sladek okus in številne koristi za zdravje. Vsebuje vitamine in minerale, kot so vitamin K, vitamin E, lutein, beta karoten, folat, pantotenska kislina, selen, mangan, baker, cink in fosfor. Deluje kot blag diuretik, stimulira rast dojke in deluje protibakterijsko.

Pred uporabo zelišč za porast mlečne zaloge naj se doječa mati posvetuje z zdravstvenim osebjem.

NARAVNO NAD ŽENSKE TEGOBE: SUHA NOŽNICA, PMS, NOSEČNOST, MENOPAVZA…

Tjaša Fišer

 

Kategorija:   Dojenje
Naslednji prispevek

Kako dojenčka odvaditi od dojenja?

1 junija, 2020 0