Thursday, June 20, 2024

 


Zadnje dni nas pretresa spoznanje, da se je mlada osnovnošolka odločila končati svoje življenje. Čas, v katerem živimo je izredno naporen ne samo za odrasle, ampak tudi za otroke, saj so tudi oni primorani prilagodili svoje življenje trenutnim razmeram. Na kaj moramo biti pozorni, da prepoznamo stisko svojih otrok?

Če je otrok nesrečen, potem bo težko odrasel v zdravega in odgovornega človeka. Pomembno je, da se že pri mladih letih krepi njihova samozavest in sposobnosti, da se bo kasneje v življenju lažje znašel. Starši se velikokrat sploh ne zavedajo, da je njihov otrok nesrečen in da potrebuje njihovo bližino ter pomoč. Že drobne spremembe v obnašanju morajo biti staršem opozorilo, da se z otrokom nekaj dogaja. Kako prepoznati, da je otrok nesrečen?

Nenadne hitre spremembe v razpoloženju

To je znak, da se v otroku nabirajo močna čustva, ki jih ne zna spustiti na plan. Spremembe v razpoloženju so seveda normalne, če pa do njih prihaja nenadoma, vsak dan bolj, pa je morda čas, da ste na to bolj pozorni.

Nima interesa za igranje

Igranje je nekaj, česar se vsak otrok razveseli. Če pri svojem opazite, da nima volje do igrač, potem ga verjetno nekaj muči in je zaradi tega nesrečen.

Pogosto je bolan

Padec imunskega sistema in slabo počutje je prav tako pokazatelj, da je z otrokom nekaj narobe. Bodite pozorni na njegovo počutje, ne samo na morebiten slab izgled.

Nima apetita

Tudi to ne pomeni nič dobrega. Potrebno je analizirati zakaj do tega prihaja. Če je celi dan jedel sladkarije, potem v času kosila ne more biti lačen. V nasprotnem primeru pa pomeni, da morda doživlja kakšno notranjo stisko.

Tlačijo ga nočne more

Slab spanec in nočne more – definitivno dva pokazatelja, da se otrok bori s svojimi strahovi. Morda se počuti osamljenega, neslišanega. Bodite mu največja možna opora, naj se zaveda, da se lahko zanese na vas.

Izogiba se stika s sovrstniki, noče v šolo

Čeprav šola ne predstavlja ustanove, v katero bi otroci najraje zahajali, pa jim prav tako ne bi smela predstavljati večjega problema. Morda se tam ne razume s sošolci, ima problem s kakšnim učiteljem. Morda se zgolj ne počuti sprejetega. Skupaj poiščite razlog in pomagajte svojemu otroku, da se znebi strahov, ki jih drži v sebi.

Kategorija:   Obnašanje, Razvoj otroka
Naslednji prispevek

Kako povečati otrokovo samopodobo?

21 februarja, 2022 0