Friday, July 19, 2024
21 septembra, 2022

To so znaki, da ste perfekcionist

By 0 955 Views

Se vedno preveč trudite, da bi bilo vse popolno? Vas že najmanjše malenkosti, ki se ne skladajo z vašimi pričakovanji vržejo iz tira? Morda je čas, da stopite en mentalni korak nazaj in razmislite o svojih vedenjskih vzorcih. Prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti, je:


Zakaj vedno stremim k popolnosti?

Imate zahtevne starše, ki so od vas vedno zahtevali vse in še več, vendar vedno skoparili s pohvalo? Imate še vedno neprestano občutek, da se morate povsod dokazovati? Je vaša samopodoba odvisna od tega, kako »urejeno« je vaše življenje?

Ali poskušam s kontrolo nad majhnimi fizičnimi detajli, ki sestavljajo moje življenje, ohranjati kontrolo nad svojim mentalnim stanjem?

Šminke, razporejene po barvni lestvici, brisače, zložene po velikosti, čevlji, zdrgnjeni do potankosti in postavljeni v točno isto linijo, srajce, zlikane na rob, lasje, speti v tako tesno figo, da iz nje ne more pobegniti niti en lasek. V svojem življenju ne dovolite spodrsljajev in odklonov od strogo začrtanih smernic, ki ste si jih zastavili za svoje bivanje, ker vam tej majhni fizični detajli dajejo občutek, da obvladujete to nepredvidljivo divjo stvar, imenovano življenje.

Ali pred čim bežim?

Ta točka je v tesni povezavi s prejšnjo. Morda ste bili v preteklosti zelo prizadeti, morda vas je nekdo ali nekaj močno ranilo. Travma iz preteklosti, čas, ko ste se počutili ranljive in nemočne, je lahko povod, da se zdaj bojite »izpustiti vajeti iz rok«.

So moji cilji dosegljivi?

Morda niste nikoli zadovoljni s svojim delom, ker si postavljate previsoke standarde. Nič ni slabega, če merite visoko – to je pravzaprav odlično – vendar morate razumeti, da višji kot je cilj, daljša je pot do njega. Vzemite si čas, bodite potrpežljivi, uživajte v procesu in ne bodite osredotočeni le na končni rezultat. Predvsem pa je pomembno, da pot do svojega cilja prehodite korak za korakom. Določite stopnje, ki jih morate doseči na poti – majhne, dosegljive cilje. Takšen načrt vam bo dal tudi realno osnovo za vaša prizadevanja, poleg tega pa vam bo tudi omogočil priložnost za realen razmislek, kakšna je pot do željenega dosežka.

Ali me moj način sprejemanja realnosti osrečuje?

Če bi imeli otroke, ali pa če jih imate, se vprašajte: bi si zanje želeli, da živijo na tak način kakor vi, neprestano popravljajoč sebe in druge, nezmožni se zares sprostiti in uživati v trenutku? Občutek nadzora v vsaki situaciji je lahko izjemno privlačen, vendar ne za ceno sposobnosti uživanja v trenutku. Poskusite se sprostiti in kdaj pa kdaj malce izpreči. Dejstvo je, da ne morete kontrolirati vseh aspektov življenja, ki je mnogokrat nepredvidljivo in vas lahko vsak trenutek preseneti z dejavnikom, ki ga niste pričakovali. Dobro je načrtovati, imeti cilje in hoditi proti njim – vendar morate sprejeti, da se nikdar v življenju ne bo vse odvijalo po tirnicah, ki ste jih zastavili vi. Imeti okvir je dobro – vendar morate sprejeti tudi odklone od premice, po kateri se premikate proti svojim ciljem.

Kategorija:   mama
Naslednji prispevek

Drobne spremembe, ki nas osrečujejo

28 novembra, 2022 0