Monday, June 17, 2024

Že predhodna raziskava iste ekipe, objavljena v reviji PLoS ONE je odkrila, da je omenjen soj bakterije Clostridium perfringens, pri mlajših ženskah povezan z mutiplo sklerozo.


Odkrivanje potencialnega povzročitelja multiple skleroze bo omogočilo razvoj boljših terapij ali celo preventivo razvoja multiple skleroze, poudarjajo znanstveniki.

Bakterija Clostridium perfringens je gram pozitivna bakterija, ki je lahko povezana z asimptomatičnimi kolonizacijami ali pa lahko povzroči številne bolezni: gastroenteritis, klostridijske infekcije mehkega tkiva do življenjsko nevarne mionekroze. Znana je po proizvodnji smrtnih toksinov – alfa, beta, epsilon in jota.

Bakterija Clostridium perfringens je prisotna v zemlji, ter v človeškem in živalskem blatu. Najdemo jo tudi v prehrani, predvsem v mesu in mesnih izdelkih. Okuženo meso je povzročitelj številnih manjših epidemij.

Raziskava je pokazala, da toksin epsilon, ki ga ustvarja Clostridium perfringens tip B, lahko preide krvno-možgansko pregrado in uniči celice, ki proizvajajo mielin, kar predstavlja tipično poškodbo za multiplo sklerozo.

V kolikor bodo naslednje raziskave potrdile, a je toksin epsilon sprožilec multiple skeroze, bo moč razviti cepivo, ki bo omenjeno obolenje preprečilo.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Mandelj

31 januarja, 2014 0