Monday, March 4, 2024
Katera jesenska hišna oziroma vrtna opravila je treba postoriti v novembru? Preberite in pohitite, če še niste.

Zeliščni vrt

Če za zelišča primerno skrbimo, jih lahko vzgajamo skozi vse leto. Priporočljivo jih je saditi kar v lončke, saj jih tako lahko prestavljamo glede na vremenske razmere. Nekatere lahko celo pustimo na prostem. Med tovrstne izjeme sodijo timijan, žajbelj, pelin in drobnjak.


Zelenjavni vrt

Do mraza lahko v zemlji pustimo pozno korenje, zeleno in rdečo peso. Zimsko solato je potrebno poškropiti z naravnim varovalnim sredstvom in jo pokriti s plastičnim tunelom. Večino drugih zelenjadnic lahko pozimi umaknemo na toplo, v plastenjak ali steklenjak. Poleg tega, da smo zavarovali pridelek, je pametno, da gredice pripravimo na naslednjo rastno sezono. Potrebno je nadomestiti organske snovi, ki smo jih pobrali skupaj s pridelki. Priporočljivo je, da gredice prekopljemo ali prerahljamo brez obračanja, nato pa po površini potresemo organsko gnojilo in zemljo. V kolikor so tla kisla, jim moramo dodati še sredstvo z vsebnostjo kalcija.

Sadovnjak

Res je, da vrt potrebuje ogromno pozornosti, a ne smemo pozabiti tudi na sadovnjake. V sadovnjakih poberemo in ustrezno shranimo še zadnje sadeže te sezone. Priporočamo, da začnete z obrezovanjem prostorastočih hrušk in jablan. Prav tako se lahko lotite tudi presajanja sadnega drevja. Pred tem dobro premislite, kje bi posamezna sorta najbolje uspevala. Pred zimo moramo zaščititi tudi nekatera mlada drevesa. Ko odpade polovica listov, drevesa poškropimo z bakrenim pripravkom in jih tako zavarujemo pred glivičnimi boleznimi. Vajo ponovimo tudi, ko drevesa ostanejo brez listov.

Kategorija:   ostalo, Urejanje doma
Naslednji prispevek

Tri prednosti delovnih oblačil

10 januarja, 2022 0