Thursday, June 20, 2024

1. Eva

Izvor: Preko latinskega in grškega iz hebrejskega imena Havvah


Pomen: mati živečih, živa, živahna

Osebni praznik: god 24. december

Različice: Evelin, Evelina, Evi, Evica, Evka, Evita,

Sorodna imena: Hava, Zoja, Živa

Opis: Po stari zavezi je Eva žena Adama in pramati človeškega rodu. Bog jo je ustvaril iz Adamovega rebra. Prevarana od kače je pojedla sadež z drevesa spoznanja dobrega in zlega, kar ji je Bog prepovedal. Pregovorila je tudi Adama, da je poskusil sadež. Zaradi tega sta bila izgnana iz raja.
S svetopisemsko Evo je povezano več izrazov. Eva je sinonim za »ženska sploh, zlasti zapeljiva«. Izraz Evine hčere pomeni »ženske«, Evini sinovi pa so »ljudje«. Stavek tudi ona je Evina hči pomeni »je navadna ženska z vsemi slabostmi«.

2. Sara

Izvor: iz hebrejskega imena Sara

Pomen: kneginja, vladarica, princesa

Osebni praznik: god 9. oktober

Različice: Sarina, Sari, Saraja, Sarita, Šara, Šarika, Šarka, Šarlota, Sarah,

Opis: Svetopisemska Sara je bila žena praočeta judovskega rodu Abrahama in kot mati Izaka tudi mati izvoljenega ljudstva. Ime Sara je zelo priljubljeno pri protestantih.

3. Lara

Izvor: iz starogrškega imena Larissa

Pomen: prebivalka Larise (mesto v Grčiji), galeb

Osebni praznik: god 26. Marec

Različice: Larisa, Larissa

Sorodno ime: Laura

Opis: Ime Lara je postalo pri nas popularno po glavni junakinji Lari iz filma Doktor Živago. Ime Lara je po koledarju uvrščeno k imenu Larisa. Tako se je imenovala legendarna mučenka iz. 4. Stoletja na Krimu, ki so jo skupaj z drugimi živo zažgali.

4. Nika

Izvor: iz latinskega imena Nickolaus, to pa iz grškega Nikolaos

Pomen: zmaga v boju, narod, ljudstvo

Osebni praznik: god 21. marec, 10. september, 6. December

Različice: Nikolaja, Nikolina, Nikica, Niki, Nikolet, Nikita,

Opis: Nika je skrajšana oblika imena Nikolaja. Nikolaja pa je ženska različica imena Nikolaj. Ime Nikolaj je pri nas zapisano že v starih listinah v 13. Stoletju pri imenu Miklavž. S to legendo je verjetno samo na zunaj povezano praznovanje  svetega miklavža, ki na večer pred 6. Decembrom obdaruje otroke.

5. Ana

Izvor: iz hebrejskega imena Hannah

Pomen: ljubkost, milost

Osebni praznik: 26. Julij

Različice: Anamarija, Anca, Anči, Ančica, Ančika, Ančka, Anda, Anela, Anelija, Aneli, Anelise, Anelka, Aneta, Anika, Anita, Anja, Anka, Ankica, Anuša, Anuška, Nana, Nanča, Nanda, Nani, Nanica, Nanika, Nanja, Niča, Nuša, Nuši

Sorodna imena: Janez, Hannibal

Opis: Ana je svetopisemsko ime. Različica Anamarija najdemo že v najstarejših matičnih knjigah. Nemci združujejo z Ano tudi druga znana ženska imena: Doroteja, Margareta, Katarina, Magdalena, Elizabeta, Roza. Sveta Ana velja za zaveznico Bretanije, mater, vdov in sirot, mnogih poklicev, npr. ribičev, zlatarjev, krojačev, ter proti nerodovitnosti.

6. Ema

Izvor: iz nemškega imena Emma

Pomen: dodan, prilegajoč se

Osebni praznik: god 27. junij

Različice: Emelina, Emi, Emica, Emika, Hema, Hemi,

Opis: Ime Ema je pri nas zapisano kot Hema že v 10. Stoletju. Plemenita Hema je bila grofinja v Brežicah in Trušnjah. Hema je tudi utemeljiteljica cerkve in ženskega samostana na Krki na Koroškem.

7. Zala

Izvor: iz italijanskega imena Rosalia

Pomen: roža, rožni grm, krasna, lepa

Osebni praznik: god 4. september

Različice: Zalika, Zalka

Opis: Ime Zala je skrajšana oblika imena Rozalija. Rozalija je ime svetnice, puščavnice na Siciliji. Poleg sv. Roka in sv. Boštjana je veljala za zavetnico pred kugo. Pri nas so 3 cerkve sv. Rozalije. Po eni od teh se imenuje naselje Rozalija ali sv. Rozalija, sedaj ljudsko ime za Zlateče pri Šentjurju. Znana Rozalija je Miklova Zala v istoimenski povesti Jakoba Sketa.
 

8. Lana

Izvor:  ljubkovalna oblika za ruska in druga slovanska imena, ki se končajo na -lana

Pomen:  svetla (Svetlana)

Osebni praznik: takrat ko godujejo imena iz katerih je ime Lana izpeljana

Izvira iz: Alana, Svetlana, Jolanda,  Alan

Opis: Ime se je najbrž razširilo po zaslugi prve znane nosilke tega imena  – ameriške filmske igralke Lane Turner, katere pravo ime je Julia. S tem se ime Lana tudi pri nas uvršča med številna imena , ki so nastala po imenih medijsko znanih oseb.
 


 

Kategorija:   Novice, TOP otroška imena
Naslednji prispevek

Seks, droge in alkohol

24 junija, 2014 0