Tuesday, May 21, 2024

1. Hujšanje ni odrekanje

Pozabite na ideje, da hujšanje pomeni odrekanje hrani – preveč ljudi se namreč med dieto popolnoma odpove vsem priboljškom, zaradi česar postanejo slabe volje in z večjo verjetnostjo prekinejo dieto. Enkrat tedensko si lahko dovolite kak »greh« (ne pozabite na zmernost) – na ta način se boste znebili občutka, da so vam kar naenkrat odvzete vsakdanje radosti.
 


2. Ne pretiravajte z izgubljanjem kilogramov

Najbrž si mislite, v čem je bistvo hujšanja, če si ne postavite jasnega cilja, toda pomembno je, da se ne obremenjujete s številkami. Morda boste izgubili »le« 8 kilogramov, pa zaradi tega še ne bo konec sveta. Zavedati se morate tudi, da se telo na zmanjšanje vnosa kalorij in povečano stopnjo aktivnosti pri vsakem odzove drugače, zato si postavite zgolj okviren cilj.
 

3. Poiščite lasten ideal

Če se boste diete lotili z željo, da bi izgledali kot Angelina Jolie ali Mel Gibson, boste napravili veliko napako. Vsako telo je unikatno, zato imejte v glavi, da boste s hujšanjem za svoje telo naredili nekaj dobrega in ne izklesali ga v zvezdniški ideal. Pa čeprav sledite napotkom zvezdniške diete.
 

4. Sem zaradi odvečnih kilogramov slab človek?

Odvečni kilogrami so posledica preteklih slabih odločitev, stresa ali drugih dejavnikov, in nikakor niso povezani z vašo osebnostjo. Na hujšanje zato glejte kot na odločitev v prid svojemu telesu in zdravju in ne kot samokaznovanje za požrešnost ali šibko voljo.
 

5. Po koncu diete nadaljujem po starem

Napaka – shujšati pomeni spremeniti življenjski stil oziroma živeti bolj zdravo in aktivno življenje. Le v čem bi bil smisel diete, če bi se po njenem zaključku vrnili na stara pota? Najbrž želite ostati vitki, zato se zavestno odločite, da boste za vedno omejili vnos sladkorja in maščob v telo.
 

6. Le telovadil bom

Tudi to je pogosta napaka tistih, ki želijo izgubiti odvečne kilograme. Čeprav se v telovadnici potite dve uri dnevno, to še ne pomeni, da lahko zvečer uživate ob tortah, čipsu in narezkih. Na ta način boste izničili vse prednosti redne vadbe.
 

7. Manj bom jedel

Podobno mišljenje kot pri šesti točki, vendar tokrat obrnjeno. Pravilna in optimalna dieta namreč pomeni povečano telesno aktivnost ter manjši vnos kalorij v telo in nikakor ne le eno izmed obeh opcij.
 

Sorodni članki:

Kategorija:   Hujšanje, Novice
Naslednji prispevek

Zdravljenje depresije in diabetes

13 junija, 2012 0