Saturday, July 20, 2024

Bodočim mamicam se pogosto poraja vprašanje, kaj je res smiselno pripraviti v torbo za porodnišnico. Nekatere se seveda zanašajo na to, da jim bodo partnerji igrali vlogo kurirja in jih potem boge reveže pošiljajo od ene trgovine do druge, kjer se recimo soočijo s kupovanjem nastavkov za dojenje, za katere pogosto prej niso niti slišali, kaj šele da bi poznali razliko med to in ono obliko nastavka, med tem ko oni še okrevajo po naporni noči, ko so s prijatelji proslavili rojstvo (prvega!) otroka. Druge mamice v torbo natlačijo vse možno, od česar večine potem ne uporabijo niti doma, kaj šele v porodnišnici.


V tem članku so zato naštete stvari in pripomočki, ki so po izkušnjah mamic nujni ali zelo dobrodošli v tistih nekaj dneh po porodu, vašim partnerjem pa s tem prihranite nekaj stresa, ki ga bodo zagotovo pozneje deležni še v izobilju. Ob pripravljanju torbe upoštevajte tudi to, da same sebe najbolje poznate, torej če ste ene izmed tistih, ki vedno spakirate poln prtljažnik za dvodnevni oddih, v porodnišnico vzamite kakšno potovalko manj, če pa imate navado, da pogosto kaj pomembnega pozabite, raje spakirajte še nekaj rezerve.

Mamice torej najpogosteje priporočajo in opozarjajo na naslednje stvari:

• Dodatna hrana in prigrizki za po porodu – čeprav je hrana v porodnišnicah večinoma dobra, so okusi in potebe različni, dobro pa dene tudi, da pojeste nekaj, česar ste navajene ali ste si v nosečnosti pogosto zaželele; to namreč vpliva na sproščenost, domačnost in dobro počutje.

• Pripomočki za osebno higieno – ni ga namreč slabšega občutka, kot se umivati s povprečnimi vonji, ki so večinoma na voljo v porodnišnici (pogosto pa sploh ne), vonj in občutek vašega najljubšega šampona in gela za tuširanje vam bo močno pomagal pri prizadevanju za sprostitev.

• Dodatni vložki – čeprav so vložki na voljo v porodnišnicah, je njihova količina večinoma omejena, zato rezervni vložki nikakor niso odveč.

• Spodnje perilo in kakšna spalna srajca – porodnišnične halje so trde in grobe, je pa njihova prednost v tem, da vsako jutro dobite svežo, zato presodite same, v čem vam bo najbolj udobno. Vsekakor ni odveč kak modrc za dojenje, saj so bradavice po porodu in po prvih poskusih dojenja zelo občutljive, drgnjenje ob grobo haljo pa jim definitivno ne pomaga.

• Blazinice za prsi – prav tako prerečujejo dodatne poškodbe bradavic, hkrati pa v primeru navala mleka preprečujejo mokre madeže na oblačilih, čeprav je marsikatera prvorodka nanje še kako ponosna, ko se po nekaj dneh truda mleko končno pojavi.

• Lanolin – to je zelo uporabna krema, ki pomaga pri razpokanih in bolečin bradavicah.

• Nastavki za dojenje – čeprav vsi upamo in držimo pesti, da ne bodo potrebni, se pogosto zgodi (še posebno prvorodkam), da dojenje nikakor ne steče, zato babice takrat pogosto priporočajo nastavke za dojenje, kar je definitivno bolje, kot avtomatsko dajanje dodatka. Pripravite si dve različni velikosti, glede na velikost otroka.

• Polnilec za telefon – čeprav vam po porodu verjetno ne bo v interesu veliko časa preživeti na facebooku ampak boste vso pozornost preusmerili na otroka in na počitek, vam najbrž ne bo prijetno, če se telefon izprazni, še posebno, ker mamice pogosto dobijo potrebo, da ponoči pokličejo partnerja in se mu potožijo o tem, kako so sestre neprijazne ali kako soseda smrči.

• Oblačila, v katerih boste šli domov vi in vaš novorojenček – to vam lahko prinese tudi partner, če seveda ni v njegovi naravi, da bi vam prinesel poletno obleko pozimi.

Najpomembnejše, česar ne smete pozabiti, pa so sproščenost, dobra volja in pozitivno pričakovanje, saj je vsakršno prilagajanje, ki je pogosto potrebno, lažje, če je miselna naravnanost pozitivna.
L.B.

Kategorija:   Nosečnost, Porod, Porodnišnice