Wednesday, June 19, 2024

V raziskavah na Inštitutu Roberta Kocha v Berlinu je sodelovalo 92 žensk, med katerimi jih ima 89 odstotkov trajno šminko vse od leta 2003. Vsaka deveta udeleženka raziskave je navedla, da je že opazila alergično reakcijo. Trajno šminko najbolj uporabljajo poslovne ženske zaradi pomanjkanja časa.


Raziskava je pokazala, da se odloči za to vrsto šminke vse več žensk, s tem pa naraščajo tudi njihove zdravstvene težave.

Med letoma 1988 in 2003 je bilo le pet primerov alergičnih reakcij na trajne šminke, od leta 2003 pa je bilo odkritih že 150 takšnih primerov. Najpogosteje se pojavijo otekline, srbečica in rdečica ustnic.

"Trajna šminka je tako rekoč tetovaža in lahko povzroči resne težave predvsem ljudem, ki so nagnjeni k alergijam. Posebej je treba paziti, da so igle razkužene, ker lahko drugače pride do okužbe s hepatitisom. Če se odločite za trajno šminko, vam priporočam, da jo najprej preizkusite na katerem drugem pokritem delu telesa, da lahko ugotovite, ali se bo telo dobro odzvalo," pravi dr. Ellen Marmur, dermatologinja v centru Mount Sinai v New Yorku.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Seks – zdravilo za stres in odvisnost od dela

13 junija, 2012 0