Saturday, May 25, 2024

Trans-maščobne kisline, pa v nasprotju z omega-3 maščobnimi kislinami, tvorijo pomemben dejavnik pri nastanku endometrioze, so zapisali v reviji Human Reproduction.


Analizirani podatki izhajajo iz skupine 70.709 žensk, ki so jih v obdobju dvanajstih let spremljali v raziskavi Nurses Health Study. V tem času je za endometriozo zbolelo 1.199 sodelujočih kandidatk.

Znanstveniki iz Bostona pravijo, da so ženske z najvišjo vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin v prehrani, v primerjavi s tistimi z najnižjim delom, imele 22% nižjo verjetnost obolevanja za endometriozo.

Ženske, ki so uživale največ trans-maščobnih kislin pa so imele v primerjavi z ženskami z najnižjo vrednostjo omenjenih maščobnih kislin, za 48% višje tveganje obolevanja za endometriozo.

Največja količina omega-3 maščobnih kislin, ki so jo uživale kandidatke, je prihajala iz solatnih prelivov, lososa in tun. Odlični vir predstavljajo oreščki in laneno seme. Trans-maščobne kisline pa so najpogosteje vir hitre prehrane, margarine in sladko-slanih prigrizkov.

»Znanstveniki vedo, da trans-maščobne kisline dvigujejo vsebnost mnogih proinflamantornih snovi, ki predstavljajo inflamantorne dejavnike povezane z nastankom in progresijo endometrioze,« opozarjajo znanstveniki.

Tveganje za nastanek endometrioze je verjetno povečan zaradi kroničnega inflamatornega odgovora na prisotnost trans-maščobnih kislin, pravijo avtorji raziskave ob enem pa dodajajo, da je to prva raziskava, ki je pokazala na to povezavo.

»Mnoge matere iščejo način kako sebe in svoje hčere obraniti pred nastankom te bolezni. No, rezultati te raziskave kažejo, da lahko pravilna prehrana predstavlja pomemben preventivni dejavnik pri preprečevanju nastanka endometrioze,« zaključujejo avtorji.

 

Preberite še:

Endometrioza

Test za endometriozo

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Spite več kot šest ur dnevno?

13 junija, 2012 0