Saturday, July 20, 2024

Zaloge tega iskanega blaga so se v Veliki Britaniji močno zmanjšale odkar velja nov zakon, po katerem so donatorji sperme lahko identificirani. Zato so morale zdravstvene ustanove, ki zdravijo neplodnost, poiskati druge vire dragocene tekočine.


Vrhunska sperma

Klinika Bourn Hall blizu Cambridgea, ki so jo ustanovili pioniriji umetne oploditve, je na Danskem nabavila dovolj sperme za spočetje 45 otrok. "Vrhunska je," je dansko spermo opisal Mike Macnamee, direktor klinike. "Pred letom smo se začeli pogovarjati s semensko banko in v sodelovanju z njo pri vseh določilih upoštevali nove zakone britanskega združenja za nadzor umetne oploditve", je dodal Macnamee.

Premajhen zaslužek

Pred petimi leti je klinika sodelovala z londonskim laboratorijem, ki je imel dovolj prostovoljcev. Zadnja leta pa se je število donatorjev sperme zmanjševalo, ko pa je bil lani sprejet nov zakon, se je število darovalcev še bolj znižalo. Macnamee meni, da potenicalne donatorje od darovanja semenske tekočine odvrača tudi premajhen zaslužek, saj za enkratno darovanje, poleg povrnjenih potnih stroškov, dobijo le 15 funtov.

Danska polna darovalcev

Nasprotno pa na Danskem ne manjka moških, ki bi darovali spermo, pa čeprav imajo otroci, ki so bili spočeti s pomočjo umetne oploditve, pravico, da pri 18-ih letih poiščejo svojega biološkega očeta.

Vir: www.siol.net

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Predebeli Evropejci

13 junija, 2012 0