Wednesday, February 28, 2024
19 januarja, 2024

Trije nasveti, ki bodo poskrbeli, da novopečena mamica ne pozabi na svojo ženskost

By 0 424 Views
Biti mama je nekaj posebnega in lepega, pa vendar sama nosečnost in porod pustita posledice, ki lahko močno vplivajo na samozavest mamice, ki ji hormoni še vedno delujejo bolj intenzivno.

Skrb za celo telo, še posebej kožo in lase, je tako zelo pomembna že v sami nosečnosti in naj se nadaljuje tudi po porodu. Znano je namreč, da ženska v času nosečnosti pravzaprav nima težav s kožo, saj je v večini primerih lepa, sijoča in gladka. Prav tako to velja za lase. Marsikatera nosečnica ima zelo bujne, sijoče, mehke, gladke lase. Po porodu pa se seveda stvari malce spremenijo, zato vam svetujemo, da upoštevate nekaj spodaj naštetih nasvetov in po porodu ne boste opazili večjih sprememb.


Poskrbite, da bo koža vlažna in nahranjena

V času nosečnosti se telo spreminja. Koža se počasi razteguje, kar lahko privede do nastanka strij. Nobena ženska si ne želi strij, saj jih je zelo težko sprejeti, kljub temu da so del telesa, ki ga nosi.
Statistično gledano naj bi v nosečnosti strije dobilo osem od desetih žensk, kažejo se kot črte, ki so rdeče do vijolične barve in nič kaj prijetne na prvi pogled. Najbolj izrazite so na področju trebuha, stegen in dojk.
Na sam potek nastajanja strij vplivajo hormonske spremembe in nenehno raztegovanje kože. Nobenega od teh dejavnikov ne moremo v celoti preprečiti ali nanj vplivati, do tega namreč pride, ker naj bi koncentracija hormonov v nosečnosti narastla, prav tako pa se zaradi pridobivanja kilogramov in rasti ploda koža razteza.
Strije po porodu pa lahko preprečimo ali vsaj omejimo, če poskrbimo za svojo kožo. Zato je priporočljivo, da že od začetka nosečnosti skrbite za svojo kožo. Priporočamo vam uporabo sivkinega olja. Sivkino olje namreč učinkovito vlaži in mehča kožo, ugodno vpliva na ekceme in težavno kožo, prav tako pa hrani in neguje.

Ne pozabite na lase

Če lahko kožo skrijemo pod oblačila, so lasje tisti, ki so ljudem vedno na očem. Ženske rade vidimo, da so lasje sijoči in gladki predvsem pa, da imajo volumen. Lepi lasje žal niso samoumevni, zato je zanje potrebno skrbeti in jim zagotoviti potrebno nego.
Tako kot pri zmanjševanju strij lahko tudi pri laseh uporabimo sivkino olje, ki bo lase nahranilo in jim dalo lesk.

Ogromno žensk po po porodu se srečuje tudi z izrazitim izpadanjem las. Povprečno dnevno izpadanje las je nekje 100 las na dan, je neopazno in ne povzroča opaznega redčenja las na glavi. Po porodu je stanje drugačno. Zaradi padca hormonov lahko pride do opaznega in izrazitega izpadanja las, celo v šopih, ki pri mnogih ženskah povzroči preplah. A nikar ne skrbite. Z malo pomoči si bodo lasje opomogli.

Svetujemo vam podporo lasem v obliki zdrave prehrane in čim manj stresa ter uporabo pravega glavnika, ki las ne bo cefral in trgal. Tudi uporaba kakovostnega šampona in balzama je zelo zaželena.

Tudi ostali dejavniki so pomembni

Seveda pa niso samo strije in lasje tisti, ki potrebujejo pozornost po porodu. Žensko telo, se po porodu spremeni, postane drugačno, saj je skozi nosečnost in porod prestalo marsikaj. Da svoje telo povrnete v stanje pred nosečnostjo, pa morate upoštevati, kar nekaj dejavnikov predvsem pa ni priporočljivo hiteti.

Vitalnost

Vedeti morate, da vsaka ženska želi kar se da hitro izgubiti odvečne kilograme, kar pa ni vedno priporočljivo. Telo po porodu se prvih šest tednov sestavlja. Organi se postavljajo nazaj, celijo se rane, ki so nastale, jajčniki se počasi normalizirajo, dojenje steče in to so pomembni procesi v telesu. Prav tako pa je to čas, ko novopečena mamica navezuje stik s svojim otrokom in spoznava vso lepoto materinstva.

Telovadba naj tako nastopi šele po šestih tednih. Nekateri strokovnjaki pa celo svetujejo, da se s takšnimi dejavnostmi počaka vsaj devet mesecev, saj menijo, da ženska potrebuje za regeneracijo telesa toliko časa, kot traja nosečnost. Najboljše je, da se o takšnih stvareh posvetuje s strokovnjakom saj se telo od telesa razlikuje.

Stres

Stres je eden izmed dejavnikov, ki močno vpliva na novopečeno mamico, hormonsko neravnovesje pa vse skupaj samo še dodatno okrepi. Strahovi, anksioznost in nemoči, bodo po porodu prisotni. To je namreč odziv telesa, zato teh znakov ne spreglejte. Prav tako jih ne potlačite v ozadje, saj si boste s tem škodovali. To so normalni odzivi o katerih se morate pogovarjati, jih predelovati in se zavedati, da niste edini. Poslušajte svoje telo in si brez slabe vesti privoščite trenutek zase, da zadihate, se odklopite in sprostite. Namreč zelo pogoste so poporodne depresije. Statistično gledano se z njo soočajo ena do dve mamici od desetih.

Naj vaša ženskost po porodu zasije

Marsikatera novopečena mamica po porodu pozabi nase. Ne samo na nego kože in las, ki so morda po porodu najbolj izpostavljeni in potrebujejo še posebno nego, temveč pozabi na razvajanje sebe, kot ženska. Kot veste, se vedno bolj poudarja srečna mama, srečen otrok. Zato mamice ne pozabite, da je razvajanje še kako pomembno. Za razvajanje sebe ne potrebujete veliko. Morda si privoščite kakšno nego ali pa se samo na hitro naličite.
Ne iščite izgovorov, da nimate časa, ali da so saloni preveč odmaknjeni, saj lahko sami poskrbite zase in svoje dobro počutje. Razvajajte se doma skupaj z dojenčkom. Se sprašujete, kako bi bilo to mogoče?

Enostavno, vse za mamice in dojenčke najdete v Notinu in to je točno to, kar potrebujete. Zato drage mamice, medtem, ko skrbite in razvajate svoje otroke, razvajajte tudi sebe.

Kategorija:   mama