Monday, April 22, 2024

V nosečnosti se, zaradi obremenitve in višjega tlaka v spodnjih venah, nevarnost za nastanek tromboembolije povečuje, ter privede do zastoja tudi zato, ker nosečnost povzroča hiperkoagubilnost. Kljub temu pa se večina tromboembulov razvije po porodu, ki nastanejo kot posledica poškodb krvnih žil med samim porodom.


Negativen učinek se predpisuje predvsem hormonu estrogenu. Faktorji v procesu strjevanja krvi so prilagojeni in med drugim tudi prizadeti z delovanjem hormonov, še posebej že omenjenega estrogena.

Venska tromboembolija v nosečnosti običajno prizadene globoke vene na levi nogi. Simptomi pri večini žensk se kažejo v obliki otečenih gležnjev in predela podgolenice.

Na žalost pa lahko nekateri krvni strdki zaključijo v pljučih, kar povzroči pljučno embolijo, ki je potencialno smrtno nevarno stanje, za katerega je značilna hitra izguba sape, bolečine v prsih in kašelj.

Rezultati raziskave so pokazali, da je tveganje tvorjenja krvnih strdkov pri ženskah, ki so zanosile s pomočjo IVF postopka 4,2/1.000 in 2,5/1.000 nosečnosti pri ženskah, ki so spočele po naravni poti.

Čeprav je omenjeno tveganje dokaj nizko, je precej višje v prvem tromesečju nosečnosti, pravijo strokovnjaki.

Neznanka ostaja, zakaj so ženske v IVF postopku izpostavljene višjemu tveganju strjevanja krvi. Predpostavlja se, da sam IVF postopek poveča vsebnost hormona estrogena. Tvorjenje krvnih strdkov pa bi lahko bilo povezano tudi z genetskim zapisom.

Poudariti moramo, da večina krvnih strdkov ne zaključi v pljučih, prav tako se zelo enostavno in učinkovito zdravijo.

Naslednji prispevek

Prosta fetalna DNK

22 januarja, 2013 0