Saturday, April 13, 2024
21 februarja, 2013

Tržni pregled žit za zajtrk, namenjenih otrokom

By 0 1233 Views

Ljubljana, 21. februar 2013 – Žita za zajtrk so pri otrocih priljubljena, saj so po navadi sladkega okusa in zanimivih oblik. Zjutraj se praviloma vedno mudi, zato so priročna izbira tudi za starše. Pa vendar podrobnejši pogled 26 žit za zajtrk, ki jih tržijo za otroke, razkrije, da imajo več skupnega s sladkarijami kot z žiti. Kaj torej izbrati za zdrav zajtrk vašega malčka, šolarja, najstnika?


Na so pripravili tržni pregled 26 žit za zajtrk, ki jih tržijo za otroke. S skupino potrošnikov so jih razdelili v štiri skupine, in sicer glede na njihove sestavine in tudi predstavitev.

Količine posameznih sestavin, na katere so bili pozorni pri ZPS tržnem pregledu (sladkor, maščoba, nasičene maščobne kisline, sol, prehranske vlaknine) so označili z barvami, ki jih večina pozna s prehranskega semaforja. Vse o prehranskem semaforju najdete na  spletni strani www.veskajjes.si.

21 »rdečih luči« za sladkor

»Večina preverjenih izdelkov se je zelo slabo odrezala glede vsebnosti sladkorja«, opozarja dr. Tanja Pajk Žontar. Pri 21-ih izdelkih je namreč posvetila »rdeča luč«, saj so vsebovali veliko sladkorja (več kot 15 g/100 g). Med temi pa jih je 13 preseglo mejo za veliko vsebnost sladkorja za več kot dvakrat, in sicer »Knusperone Honey Wheat », »Kellogg’s Smacks«, »Kellogg’s Frosties«, »Lino Crunch«, »Ben Quik Choco Pops«, »Goody Fun Zoo Choco Shells«, »Nestlé Cookie Crisp«, »Kellogg’s Choco Krispies«, »Nestlé Cini Minis«, »Spar Nougat Bites«, »Spar Zimt Zauber«, »Crownfield Fruit Rings«, »Nestlé Nesquik«.

»Žita, pri katerih je bila vrednost sladkorja presežena za več 2-krat, bolj sodijo med sladice oz. sladkarije in nikakor niso primerna za vsakodnevno uživanje. Če se odločite za slajša žita, bodite pozorni na količino sladkorja. Upoštevajte priporočeno porcijo, ki jo proizvajalec običajno zapiše na izdelku; po navadi je to 30 gramov«, poudarja dr. Tanja Pajk Žontar, prehranska strokovnjakinja iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Prehranske vlaknine, večina v »oranžni barvi«

Žita za zajtrk so tudi vir prehranskih vlaknin, ki sicer za naše telo oz. za otroke niso nujno potrebne, vendar v priporočeni količini ugodno vplivajo na prebavo in na nekatere druge procese v telesu. Glede na to, da je v prehrani tistih otrok, ki uživajo premalo svežega sadja in zelenjave, običajno bolj malo prehranskih vlaknin, je priporočljivo izbrati izdelke, ki jih vsebujejo več.

 

Od 3 do skorajda 9 evrov za kilogram

Cene žit za zajtrk so zelo različne. Od treh evrov do skorajda devetih, ob tem, da dražji niso glede sladkorja nič manj rdeče obarvani kot cenejši. »Ponovimo lahko le nasvet, da velja pred nakupom preveriti hranilno tabelo, ki je, kar je pohvalno, izpisana na večini žit za zajtrk, in se na tej podlagi odločiti za nakup,« svetuje dr. Tanja Pajk Žontar.

ZPS nasveti

  • Redno zajtrkovanje ugodno vpliva na psihofizične in umske funkcije, zato naj bo zajtrk del vašega in otrokovega vsakdana.
  • Pred nakupom žit za zajtrk preberite hranilno tabelo.
  • Izdelkov, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja, naj ne bo redno na jedilniku za zajtrk oz. jih otrokom ponudite redkeje.
  • Naj vas pri nakupu žit za zajtrk ne zavedejo navedbe, kot so »z okusom sadja«, »z okusom čokolade«, »z vitamini in minerali«.
  • Poskusite vsaj enkrat tedensko iz osnovnih sestavin pripraviti žita za zajtrk doma.
  • Žita »za odrasle« običajno vsebujejo nekoliko manj sladkorja, zato so lahko boljša izbira.
  • K odločitvi za nakup žit za zajtrk za otroke marsikdaj pomembno prispevajo tudi oglasna sporočila za te izdelke, v katerih običajno nastopajo zadovoljni, veseli in uspešni otroci oz. pravljični liki. Nekaterim žitom za zajtrk pa so priložena tudi darila (igrače, zgoščenke) ter nagradne igre. Naj vas to ne zavede, gre le za oglaševalske trike.

 

 Več informacij: Revija VIP – februar 2013 www.zps.si

Kategorija:   Novice, Prehrana
Naslednji prispevek

Telomeri in tveganje za prehlad

22 februarja, 2013 0