Monday, May 20, 2024

V primerjavi z desetletji starimi podatki so dečki v letih 2005 – 2010, zahvaljujoč genitalnem razvoju, v puberteto vstopili šest do štiriindvajset mesecev prej.


Rezultati raziskave so pomembni za nadaljnje raziskave, ki bi pojasnile, zakaj se meja vstopa v puberteto zniža praktično vsako desetletje.

Rezultati raziskave kažejo tudi na pomembno in nujno prilagajanje staršev, ki se morajo prilagoditi bolj zgodnjim razgovorom o telesnih spremembah  otroka, meni voditeljica raziskave objavljene v reviji Pediatrics.

»S fanti se je potrebno o puberteti in spolnem razvoju, ter s tem povezanimi vprašanji, pogovoriti veliko prej, kot se je predvidevalo do sedaj,« je dejala Maria Herman-Giddens iz University of North Carolina.

Najnovejše raziskave narejene v ZDA in drugje, so že znanstveno dokazale, da deklice spolno odrastejo nekoliko bolj zgodaj, ter da se pri mnogih prsi začnejo razvijati že pri sedmih ali osmih letih. Zdravniki takšnega trenda za dečke niso predvideli. Nekateri so za trend zgodnje pubertete pri deklicah krivili kemikalije, ki imitirajo delovanje estrogena. Prav zaradi imitacije estrogena pa bi bilo povsem normalno, da bi omenjene kemikalije zavirale razvoj spolnih organov pri dečkih.

Kljub temu, da dečki spolno dozorijo nekoliko prej kot pred desetletji, to ne pomeni, da so družbeno in psihološko bolj zreli, poudarjajo raziskovalci.

»Med fizičnim in psihosocialnim odraščanjem obstaja določeno neskladje,« pravi dr. Franko Biro, predstojnik adolescentne medicine v Pediatričnem medicinskem centru v Cincinnatiju. Dodal je še, da ljudje želijo z njimi komunicirati veliko bolj zrelo, kot je nivo njihovega psihosocialnega razvoja.

Po raziskavah t.i. Tannerjeve stopnje razvoja – tehnika s katero se oceni v kateri fazi pubertete se nahaja mladostnik – se genitalne spremembe pri dečkih pričnejo pojavljati okoli devetega in desetega leta starosti, sramne dlake pa pričnejo rasti med desetim in enajstim letom.

Predhodna raziskava, ki je zajela obdobje 1950 – 1970, je pokazala, da se je genitalni razvoj dečkov v tem obdobju pričel z enajstimi leti in pol.

Kljub številnim močnim dokazom, da se pri deklicah menstrualna krvavitev in rast prsi pojavi v vse mlajših letih, dr. Herman-Giddens pravi, da še vedno ni jasno, zakaj tudi dečki v puberteto prihajajo vse mlajši.

Ena izmed možnih hipotez je vse višja stopnja prekomerne telesne teže, ki spreminja koncentracije hormonov v telesu. In če gre verjeti hipotezi, ti razlogi zagotovo niso zdravi.

Zdravniki zaključujejo, da morajo starši bolj budno nadzirati razvoj svojih otrok.

Kategorija:   Novice, Obnašanje
Naslednji prispevek

Svetovni dan osteoporoze

22 oktobra, 2012 0