Saturday, February 24, 2024

Raziskovalci iz fakultete v ameriškem mestu Pittsburgh so analizirali 30.800 kadilcev, ter jih spraševali o njihovih navadah. Med njimi je bilo 2.000 njih, ki so uspeli s kajenjem prenehati najmanj devetdeset dni.  


Skoraj dve petini vprašanih (38%) je dejalo, da so preklopili na lažje cigarete, 43% je kot razlog navedlo, da želijo s časom kajenje popolnoma opustiti.

Raziskava pa je pokazala, da imajo kadilci, ki so preklopili na lažje cigarete, kar 60% manjšo verjetnost, da bodo s kajenjem tudi prenehali.

V članku objavljenem v reviji Tobacco Control so avtorji raziskave zaključili, da je preklop na lažje cigarete zgolj podzavestna potuha, ki s prenehanjem kajenja v osnovi nima nobenih pozitivnih učinkov.

»Glede na to, da niti lahke ali kakšne druge cigarete niso pokazale kliničnih dokazov o manjši škodljivosti, bi bil potrebno kadilce opogumiti v popolno prenehanje kajenja in ne samo v zamenjavo cigaret,« so zaključili avtorji raziskave.

Britanska zbornica za raziskavo raka Cancer Research UK meni, da so cigareti z nižjo vsebnostjo nikotina in katrana enako škodljivi, saj kadilci povečajo število dnevno pokajenih cigaret.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Mala zelena usta zaradi male zelene… alge?!?

30 septembra, 2013 0