Thursday, May 30, 2024

Znanstveniki iz Oxforda so preučili 18 od 20 možganskih regij, ki se ob bolečih dražljajih aktivirajo pri odraslih in svojo aktivnost pokažejo tudi pri dojenčkih.


Rezultati raziskave sugerirajo, da je bolečinski prag pri dojenčkih nižji, zato se pojavlja potreba po raziskavi dosedanje prakse lajšanja bolečin.

Znanstveniki so s pomočjo magnetne resonance in podlagi blagih bolečih dražljajev, spremljali reakcijo v možganih spečih dojenčkov.

Potrdili so, da se že blažji dražljaji pri dojenčkih lahko primerjajo z enako možgansko reakcijo močnejših impulzov pri odraslih.

»Očitno nam dojenčki svojo bolečino težko pokažejo, zato je samo na podlagi opazovanja težko potegniti prave zaključke,« pravi voditeljica raziskave Rebeccah Slater, pediatrinja Oxfordskega oddelka za otroške bolezni.

»Nekateri zagovarjajo teorijo, da so dojenčkovi možgani še premalo razviti, da bi resnično občutili bolečino. Naša raziskava je to hipotezo zavrgla.«

Še pred tridesetimi leti je običajna operacija dojenčkov potekala s pomočjo nevromuskularnih blokerjev, vendar brez sredstev za lajšanje bolečin.

Preteklo leto je analiza postopkov za lajšanje bolečin v neonatalnih enotah intenzivne nege pokazala, da četudi dojenčki trpijo 11 bolečih dogodkov dnevno, jih kar 60% ne prejme nobenega protibolečinskega sredstva.

»Naša raziskava sugerira, ne samo da dojenčki trpijo bolečino temveč,  da so na boleče dražljaje celo bolj občutljivi kot odrasli,« pravi pediatrinja.

»Medtem ko analgetike predpisujemo otrokom, bi lahko preučili možnost predpisovanja protibolečinskih sredstev tudi pri dojenčkih.«

V okviru raziskave so preučevali reakcijo desetih zdravih dojenčkov starih od enega do šest dni, ter deset odraslih zdravih oseb starih od triindvajset do šestintrideset let.

Dojenčke so v spremstvu staršev in zdravnikov slikali s pomočjo magnetne resonance, v večini primerov so otroci med postopkom zaspali.

Rezultate raziskave so objavili na portalu eLife.

Naslednji prispevek

Visok krvni tlak in nosečnost

23 aprila, 2015 0