Wednesday, May 29, 2024
6 aprila, 2020

TUDI VI NOSITE OTROKA NA LEVI STRANI TELESA?

By 0 1887 Views

Bodite pozorni, kako dvignete otroka in kako svoje otroke dvigujejo druge mamice. Večina jih namreč otroka nosi na levi strani telesa, znanstveniki pa trdijo, da ne gre za naključje.


Raziskava Nature Ecology&Evolution ugotavlja, da mame svoje otroke večinsko nosijo na levi strani, razlog pa tiči v tem, da tako spodbujajo delovanje desne strani svojih možganov.

Zaradi primarne funkcije desne strani možganov matere brez razmišljanja otroka, po tem, ko ga dvignejo, takoj prestavijo na levo stran svojega telesa.

Aktivirana desna stran možganov je namreč zadolžena za jezik in čustva. Tako lahko mame razberejo in razumejo gibe dojenčka oziroma otroka, ki ga držijo na levi strani. Hitreje prepoznajo tudi njegove izraze in se odzovejo na zvoke, ki jih dojenček proizvede.

Postavitev otroka na levo stran materinega telesa, ko ga ta nosi, optimizira njen nadzor nad dogajanjem, povezanim z otrokom. Senzorične informacije se tako usmerjajo proti mamini desni strani možganov.

V študiji so fenomen preučevali na kar enajstih različnih vrstah živali in ugotovili, da to počejo prav vsi sesalci, sploh opice.

Kategorija:   Starševstvo