Wednesday, April 24, 2024

Raziskavo so naši znanstveniki izvedli s pomočjo znanstvenikov iz Rusije, Kitajske in ZDA, ki so podoben poskus izvedli že pred tremi leti. Rezultati raziskave so bili predstavljeni tudi v prestižni znanstveni reviji Nature Nanotechnology.


Vodja slovenskega tima dr. Boris Tuerk je pojasnil, da je reč o metodi s katero se v organizem vnašajo zdravila za uničevanje kancerogenih celic. Cilj se doseže s pomočjo usmerjanja liposomov (nanodelcev podobnih sestavi celične membrane) v katere je vnesen magnetni element.

Tako magnetiziran liposom, ki vsebuje farmakološko substanco, se s pomočjo zunanjega magneta osredotoči točno na s karcinomom prizadet organ. Prav zaradi tega ni nevarnosti, da bi zdravilo delovalo na zdravo tkivo, prav tako pa se za kemoterapijo uporabi manjša količina substance.

Za nadaljnje raziskave bo potrebnih še okoli 20 – 30 milijonov evrov, ki jih nameravajo zagotoviti ZDA.

V primeru uspešne donacije bi se metoda lahko pričela testirati na ljudeh. Če bodo prelaminarne raziskave na onkoloških pacientih pokazale, da metoda nima usodnih stranskih učinkov, bo zdravljenje karcinoma po slovenskem postopku na voljo v petih do šestih letih.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice