Friday, December 1, 2023
22 septembra, 2012

TV zvoki negativno vplivajo na relacijo starši – otrok

By 0 705 Views

Ameriški znanstveniki so odkrili, da več kot tretjina dojenčkov in predšolskih otrok v Ameriki, živi v domovih v katerih je večino časa prižgan televizijski sprejemnik.


Raziskava, ki so jo izvedli znanstveniki iz University of Massachusetts, je bila objavljena v strokovni reviji Child Development.

V centru za raziskavo otrok na omenjeni univerzi, so preučevali otroke stare med enim in tremi leti. Skupaj s starši so analizirali, kako se otroci znajdejo v različnih situacijah.

Ena epizoda se je odvijala v sobi s televizijskim sprejemnikom, druga v sobi brez njega. Raziskovalci so spremljali intenzivnost in pogostost pogovora med otroci in starši, ter koliko časa so namenili skupnemu igranju in ali so starši, ter otroci eni drugemu odgovarjali na postavljena vprašanja.

Raziskava je pokazala, da sta se kvaliteta in kvantiteta odnosa drastično zmanjšali ob vključenem televizijskem sprejemniku. Starši so v povprečju 20% manj časa namenjali igri in pogovoru z otroci, bili so manj aktivni in na otroška vprašanja redkeje odgovarjali.

»Čeprav je predhodna raziskava že pokazala, da zvoki iz televizijskega sprejemnika vplivajo na otroško igro, je to prva raziskava, ki je pokazala vpliv televizije na kakovost in kvantiteto odnosov med starši in otroci. Kvantiteta in kvaliteta pa imata izjemen vpliv na otrokov razvoj. Raziskava izključuje splošno sprejemljivo dejstvo, da zvoki iz ozadja ne vplivajo na odnos staršev in otrok. To preprosto ne drži. Vsi skupaj moramo več pozornosti nameniti preprečevanju prekomerne izpostavljenosti otrok televizijskim sprejemniku,« so dejali raziskovalci.

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Nagradna igra: Komplet kozmetike Mama Mio

24 septembra, 2012 0