Wednesday, April 24, 2024

Rak na jajčnikih je pri ženskah ena od najpogostejših oblik raka, zato so se znanstveniki na znanih britanskih univerzah University of Cambridge in University College London odločili analizirati gene 1.810 žensk, ki jih je prizadel rak na jajčnikih. Rezultate so primerjali z geni 2.535 zdravih žensk.


Pri nekaterih ženskah so odkrili da majhne spremembe genov (mutacije), znane pod imenom single nucleotide polymorphism (SNT) povečujejo tveganje za bolezen.

Od 1.000 žensk, ki imajo samo en mutiran gen, se bo bolezen razvila pri 12-tih, dva mutirana gena bosta bolezen povzročila pri 14 od 1.000 žensk. Predpostavlja se, da so genske mutacije krive za 15% tovrstnih oblik raka.

Rezultate raziskave so objavili v strokovni reviji Nature Genetics. Avtor raziskave, profesor Paul Phaorah je dejal, da imajo ženske z napakami na BRCA1 in BRCA2 genih povečano tveganje za raka na jajčnikih.

»Mutacije same po sebi niso edini krivec za dedno tveganje razvoja bolezni. Zelo verjetno je, da tveganju prispevajo tudi kombinacije neodkritih genov. Ko smo ulovili enega od njih, lahko pričnemo lov na ostale,« je zaključil.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kava znižuje tveganje za rak prostate?

13 junija, 2012 0