Saturday, July 20, 2024

Čofotanje po vodi je za majhne otroke neustavljivo privlačno. Pediatri, psihologi in inštruktorji plavanja pa že nekaj časa poudarjajo, da je spodbujanje plavalnih veščin pomembno tudi za njihov razvoj.


Če so se nekdaj otroci plavanja začeli učiti okrog šestega leta starosti, se dandanes to učenje lahko začne že pri nekajmesečnih dojenčkih. Osnovni pogoj za takšno zgodnje učenje pa je, da ima otrok vodo rad in se je ne boji. Strah pred vodo ni prirojen, temveč ga otrok pridobi z negativno izkušnjo. Zato je zelo pomembno, da otrok, ki se začne učiti plavanja, dobi pozitivno izkušnjo in se počuti varnega. Priprave na učenje plavanja se dejansko začnejo že v domači kadi, kjer se otrok spoprijatelji z vodo. Dojenčke v bazen navadno spremljajo mame, v zadnjem času pa želi izjemno izkušnjo s svojimi nadobudneži deliti tudi vse več očetov. Otrok se v naročju enega od staršev počasi spoprijatelji z novim okoljem. Izkušnja starše in otroka zbliža, saj pri prvih pomaga premagati mišično napetost, otroka pa prijetno pomirja.

Najprej prvi zamahi, potem prvi koraki

Učenje plavanja po tako imenovani Fredovi metodi je dobro začeti čim prej. Učiti se lahko začnejo že nekaj mesecev stari dojenčki, dokler imajo sonožni odriv: ko otrok začne hoditi, sonožni odriv izgubi. Fredova metoda, ki se pri nas izvaja od leta 1998, poteka s pomočjo posebnih plavalnih obročev, ki imajo trebušni del. Otroci, ki pripeti ležijo na obročih v plavalnem položaju, kaj hitro začutijo vzgon vode ter se samostojno gibljejo. Otroci se v omenjenem položaju počutijo varne in sproščene, zato hitro napredujejo. Seveda pa, kot poudarjajo strokovnjaki, pri tako zgodnjem učenju plavanja ne gre za muhe staršev, da bi njihovi otroci osvojili plavalno veščino pred prvim letom starosti, temveč zlasti za preventivo pred nesrečami v vodi in za izkoriščanje vseh prednosti, ki jih ima plavanje za zdrav razvoj. In katere so te prednosti?

Zaradi pritiska vode mora otrok močneje vdihniti in izdihniti, s čimer se krepi njegovo dihalno mišičje. Povečan pritisk ugodno vpliva tudi na srce in ožilje, saj zaradi njega v srce in pljuča pride več krvi. Intenzivno gibanje v vodi ugodno vpliva tudi na rast kosti in kolčnega sklepa ter na celotno skeletno mišičje, kar po mnenju ortopedov pripomore k temu, da je pri otrocih pozneje bistveno manj težav s slabo držo.

Kaj menijo pediatri

Poleg vseh naštetih prednosti, ki jih prinaša učenje plavanja, pa se upravičeno zastavlja neko drugo vprašanje. Ali je bazen za tako majhnega otroka lahko nevaren? Če učenje poteka z občutkom, po mnenju pediatrov ne pomeni nobene nevarnosti. Vendar pa zdravniki opozarjajo, da mora dojenček pred prvim vstopom v plavalni bazen opraviti prvo serijo obveznih cepljenj. To pomeni, da naj se učenje plavanja ne bi začelo pred tretjim mesecem otrokove starosti. Razumljivo je tudi, da otroka ni dobro voditi v bazen, kadar ima vnetje ušes ali je kakorkoli bolan. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da moramo otroka po prihodu iz vode temeljito obrisati ter pred odhodom iz zgradbe počakati, da se telo ohladi.

Po mnenju pediatra prav tako ni nevarnosti, da bi se po vodi prenašale bolezni, saj je voda v bazenih klorirana. Lahko pa se zgodi, da klor draži nežno dojenčkovo kožo. Da se to ne bi zgodilo, mu kožo pred vstopom v bazen izdatno navlažimo z vlažilno kremo za dojenčke. Uporabimo lahko isto kremo kot za običajno previjanje.

Na tem mestu velja še enkrat poudariti, da je plavanje šport, ki v obdobju rasti najbolj prispeva k skladnemu razvoju otroka. Pri plavanju sodelujejo prav vsi deli telesa. Koristno je pri preventivi pred skoliozo (stransko ukrivljenostjo hrbtenice) in za odpravljanje manjših nepravilnosti le-te, če so se napake že pojavile. Kaj pa kopanje v morju? Tudi tu velja enako kot za plavanje v bazenu, le da je treba posebno previdnost nameniti soncu. Izogibati se je treba plavanju v času največje pripeke (med 11. in 16. uro), saj so sončni žarki v vodi še močnejši. Poleg tega naj imajo majhni otroci vedno na glavi klobuček, njihova koža pa mora biti zaščitena s kremo z visokim zaščitnim faktorjem. In na koncu še opozorilo: majhnih otrok, tudi tistih, ki že znajo plavati, pred petim oziroma sedmim letom starosti v vodi nikoli ne smemo puščati samih. Otroci do te starosti namreč še niso sposobni pravilno oceniti nevarnosti, poleg tega pa pogosto precenjujejo svoje sposobnosti.

Kaj menijo inštruktorji

Inštruktorji opažajo, da so na začetku mame malce prestrašene. Brž ko pa ugotovijo, da so v varnem okolju, strah hitro mine. Pomembno je, da tako kot vsaka aktivnost v zgodnjem obdobju plavanje poteka kot igra. Tečaji plavanja za majhne otroke imajo še dodatno prednost, da ugodno vplivajo na spanje. To je še zlasti dobrodošlo za tiste otroke, ki težko zaspijo in se ponoči pogosto prebujajo. Sicer pa mora plavanje do šestega leta starosti ostati predvsem igra. Šele po tej starosti imajo otroci dovolj razvito koordinacijo, ki omogoča učenje različnih plavalnih slogov, in hkrati obvladajo dihanje. Pa še vprašanje malce bolj za šalo kot zares: ali imajo otroci, ki se zgodaj začnejo učiti plavanja, več možnosti, da postanejo prvaki? Prej ko se učenje začne, bolje je. Vendar pa bilo napak, če bi otroke začeli učiti zgodnjega plavanja z namenom, da bi postali izjemni športniki. Največja prednost tovrstnega učenja je spodbujanje harmoničnega razvoja duha in telesa ter občutka za disciplino, ki se med športno aktivnostjo porodi v otroku. Vsakršna prisila in neutemeljena pričakovanja staršev lahko izzovejo povsem nasproten učinek.

Pet vprašanj, ki si jih zastavljajo starši

1. Ali se otroci, ki obiskujejo tečaj plavanja, bolje razvijajo?
Da, plavanje jih spodbuja k odkrivanju lastnega telesa, kar se odraža tudi kot izboljšanje psiholoških sposobnosti: inteligence, orientacije v prostoru, občutka za ritem.

2. Se dojenčki, ki obiskujejo tečaj plavanja, hitreje naučijo hoditi?
Da, podatki kažejo, da je res tako. Plavanje spodbuja razvoj okostja, mišičevja in drugih delov telesa, ki so pomembni za zavedanje samega sebe in dojemanje zunanjega sveta.

3. Ali je res, da pri treh mesecih otroci instinktivno ne požirajo vode in znajo zadrževati dih pod vodo?
Pri novorojencih obstaja prirojen refleks zapiranja poklopca sapnika, ki ugodno vpliva na pozitiven odnos do vode. Tudi inštruktorji plavanja omenjeni refleks s pridom izkoriščajo. Izzovemo ga tako, da otroku pihamo v obraz.

4. Kaj storiti, če otrok, tudi ne tako majhen, noče v bazen ali v morje?
Njegov strah je treba vsekakor spoštovati. Otroka ne smemo primerjati z drugimi otroki, ki že znajo plavati, lahko ga le spodbudimo, da se bo med vodnimi igrami lahko družil s svojimi vrstniki.

5. Kako pomembno je plavanje za psihološko ravnovesje najstnikov in zakaj?
V adolescenci telo doživlja veliko preobrazbo: odraščajoči otroci morajo sprejeti svojo novo podobo. Tudi v tem obdobju plavanje ugodno vpliva na harmoničen razvoj telesa.

Članek je bil objavljen v reviji Otrok in družina

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Razstava za pomoč otrokom

13 junija, 2012 0